![Prženje](https://zadovoljna.nova.rs/wp-content/uploads/2021/09/13/1631539217-profimedia-0304380806-750x500.jpg)
Prženje u vrelom ulju je za početnike u kuvanju ozbiljan izazov, a samo oni koji su se nedeljama borili sa opekotinama koje im je ova zver nanela, znaju kolika je cena ukusne, pržene hrane.
Evo saveta uz kojih će prženje na ulju biti lakše.
Dodajte malo soli
Kada stavite ulje u tiganj ili lonac, dodajte mu prstohvat soli. So pomaže da ulje manje prska kada se zagreje, tako što isisava vlažnost iz hrane koju stavite da se prži.
Osušite sastojke unapred
Kako voda pada u ulje i isparava, ona se širi u gomilu sitnih kapljica, što dovodi do efekta prskanja koji svi znamo i kojeg se plašimo. Za dodatnu zaštitu, osušite sastojke papirnim ubrusom ili krpom pre nego što počnete da kuvate.
Ne preterujte sa uljem
Jeste sve ukusnije kada se dobro isprži u ulju, ali osim što će manje prskati – manja količina ulja je i neuporedivo zdravija. Stavite ulja tek toliko da prekrije dno tiganja, a ako nije potrebno ni toliko, onda samo razmažite jednu kap po celom tiganju.
Stavite poklopac
Metalni poklopac ili metalno sito, pomoći će da se hrana dobro prži dok ulje ne divlja van tiganja.
Ne bacajte hranu u tiganj
Iako je to logičan izbor jednom kad se opečete, bacanje mesa ili drugih namirnica sa metar udaljenosti u tiganj, samo čini da ulje prska još više.
***
Bonus video: Kefir
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: