Tri koraka do novog i modernog kupatila

Foto: Shutterstock

Renoviranje kupatila, neizostavnog kućnog prostora, nije ni malo lak zadatak, ali uz dobru organizaciju i plan akcije i radova, bićete u prilici da nakon završenog posla dugo uživate u svom malom raju. Poseban naglasak treba staviti na kvalitetno obavljene radove.

Treba početi od najjednostavnijih stvari poput generalnog čišćenja i raščišljavanja stvari koje više nisu potrebne, koje dugo nisu u upotrebi ili im je istekao rok trajanja. To je prilika i da se neki dekorativni predmeti sklone ili zamene novim. Pa sve dok ne dođete do ozbiljnijih i većih radova poput menjanja rasvete, menjanja tuš kabine ili zamene pločica novim – stvari koje najviše utiču na izgled celokupnog ambijenta.

U samo par jednostavnih koraka ovom prostoru koji je toliko važan za svaki stan ili kuću možete dati potpuno nov, sofisticiran i moderan izgled.

Usmeravajuće i praktično svetlo uz šinsku rasvetu

Kupatilska rasveta zauzima visoko mesto na lestvici stvari na koje posebno treba obratiti pažnju pri renoviranju. S obzirom da se radi o prostoru u kojem obavljamo ličnu higijenu, gde se najčešće ogledamo i sređujemo frizuru jasno je da je dobro osvetljene veoma važno.

Zamena tradicionalne rasvete novom je apsolutni trend u renoviranju i adaptaciji kupatilskog prostora. Tako se sve više ljudi odlučuje za šinsku rasvetu koja je pogodna za sve veličine prostora. Dok se neki odlučuju da ona bude osnovno osvetljenje, drugi šinsku rasvetu koriste kao dodatni izvor svetlosti. Jednostavna je za montažu, a pomoću konektora odnosno adaptera vrši se povezivanje šinske rasvete na način na koji to svakome odgovara.

Prednost šinske rasvete je u tome što se njeni reflektori mogu usmeriti tačno na željene površine što omogućava da se osvetli prostor ispred ogledala ili iznad tuš kabine. Osim toga prostoru daje potpuno unikatni izgled.

Zamena starih pločica novim pastelnim boja uz odabir adekvatnog lepka za pločice

Izgled zidova i podova značajno utiče na celokupan ambijent prostora. Kod renoviranja zidnih i podnih površina potrebno je imati polaznu ideju i osloniti se na materijale, boje i dezene koji mogu pozitivno uticati na raspoloženje. Sada su posebno popularne pastelne i neutralne boje koje značajno utiču na opuštajuću atmosferu.

Postoji trend da se određeni modeli velikih pločica nalaze u celom prostoru – od poda do plafona i duž zidova. Za ovako veliki poduhvat je važno da bude odrađem kvalitetno. A šta će više uticati na kvalitet od odabira adekvatnog i dobrog lepka za pločice. Ovaj izbor je garancija da možete da se kupate bez brige da će dolaziti do odlepljivanja zbog velike vlage koja nastaje u ovom prostoru. Izbor se vrši na osnovnu podloge na koje se lepak za pločice nanosi, veličine, materijala, lokacije prostorije itd. Osim toga mnogo je važno i kako se lepak za pločice nanosi te se preporuče da za ovaj posao angažujete proverene majstore.

Sastavni deo svakog savremenog domaćinstva su tuš kabine

Iako su ranije služile više kao alternativa za kade jer zauzimaju manje mesta i praktičnije su, tokom godina proizvođači iz ove oblasti i njihovi dizajneri su toliko unapredili kvalitet i formu tuš kabine da je ona postala nezobilazan proizvod za svako moderno domaćinstvo.

Danas je mnogo dostupnih interesantnih i jedinstvenih modela koji se lako uklapaju uz svaki prostor i ambijent. Mogu biti napravljene od raznih materijala i dostupnije su nego ikada.

Ipak, u odnosu na potrebe domaćinstva, stil koji negujete, vaše lične želje i prostorne mogućnosti potrebno je napravti mudar izbor tuš kabine u čemu vam može pomoći informisanje i saveti prodavaca.