Treba vam pegla na paru? Ovo su saveti za najbolje održavanje odeće

Foto:Shutterstock

Kvalitetna pegla na paru skraćuje vreme potrebno za ispravljanje nabora, štedi struju i olakšava održavanje odeće svih materijala. Ipak, na tržištu se nude različite marke, različitih karakteristike pa je teško prepoznati onu koja najbolje odgovara u okviru cenovnog ranga.

Tkanine zahtevaju različite temperature za najbolje ispravljanje nabora, različitu jačinu pare, uz različite performanse. Dobra pegla je pola posla obavljeno, a loš učinak znatno produžava peglanje i na kraju stvari i dalje ne izgledaju dobro. Zato je važno pronaći najbolji model za najbolji rezultat.

Klasična pegla, pegla na paru, parna stanica, pegla za uspravno peglanje… Neka najbolji model bude uz vas i pomogne vam u svakoj situaciji.

Snaga pegle na paru – koliko struje troši koliko brzo postiže temperaturu?

Današnje pegle dolaze sa različitom potrošnjom električne energije i što su pegle jače to je i zagrevanje brže.

U slučaju da sedmično peglate velike količine veša, ovo može biti važan faktor i činilac uštede, ali i efikasnosti peglanja. Savremeni modeli dolaze sa snagom koja je oko 2.600W pa do pegla sa 3.000W i vrlo brzim postizanjem temperature.

Jačina pare – važan činilac za efikasnije peglanje

Pegla na paru ima kontinuirani sistem ispuštanja pare, ali i dodatni udar za bolje peglanje pojedinih delova veša.
Kontinuirana para kod starijih modela se kreće oko 40 g/min, dok savremeni modeli ispuštaju čak 85 g/min.
I dodatna para varira i važno je tražiti model koji ima što jači udar jer će to popeglati i najviše pogužvane tkanine. Uz opciju prskanja vodom svaki nabor će se ispraviti na najlakši način.

Što je pegla jača i njene performanse su bolje, to je i cena viša. Nekada je bolje dodati par hiljada dinara i kupiti savremeniji model koji ima bolji učinak jer će značajno skratiti vreme peglanja, sama pegla će trajati dugo i pružiti zadovoljstvo tokom korišćenja.

Ostale performanse pegle za veš koje je važno uključiti pri odabiru

Svaki detalj je važan i može da utiče na efikasnost pri peglanju zato je važno tražiti najbolji model pegle na paru.

Tip grejne ploče se razlikuje od marke do marke aparata, a najčešće je inox, keramička i tefal grejna ploča. Pojedine imaju patentirane sisteme kakav je SteamGlide Elite ili Durilium Airglade Autoclea. Pročitajte karakteristike i opis uređaja i što su pegle sa boljim klizanjem to će biti lakše popeglati veš.

Obavezno proverite i stepen otpornosti jer neke imaju mogućnost prelaska čak i preko šnireva i dugmića, a da se ploča ne ošteti i pegla nastavi sa funkcionisanjem bez problema.

Veličina grejne ploče i njen oblik su takođe važne. Tražite pegle koje imaju šiljat vrh jer će lakše peglati uglove i deo oko dugmića, ali i modele koji imaju veću površinu jer će se brže peglati svaki komad odeće.

Zapremina rezervoara i težina pegle su dva faktora koja su u korelaciji. Dobro je kada je zapremina vode u pegli veća, ali će i sama pegla biti teža što mnogima ne odgovara. Zato pažljivo čitajte težinu pegle jer teške pegle možda bolje peglaju, ali umaraju ruku i otežavaju duže peglanje.

Sistem čišćenja kamenca je takođe jako važan jer to direktno utiče na efikasnost pegle i njen životni vek. Stariji modeli pegle na paru su imali dugme za čišćenje pa se istresanjem vode dolazilo do izbacivanja kamenca. Sada, pegla sama u poseban odeljak skuplja kamenac pa je i njihovo trajanje mnogo duže.

Ipak, preporuke kažu da je najbolje koristiti destilovanu vodu koja će učiniti životni vek pegle znatno dužim.

Dužina i vrsta kabla mogu da pomognu da se sa peglom lakše pegla, naročito ako je utičnica daleko. Najbolje pegle na paru ima čak 3m kabla i sistem za okretanje od 360 stepeni.

Na kraju, jako je puno opcija koje su vezane i za kontrolu uređaja. Neke imaju sistem zahvaljujući kom neće doći do progorevanja tkanine čak ni sa oborenom peglom. Neke se ugase nakon par minuta neaktivnosti, a neke imaju izuzetno osetljiv termostat za regulaciju temperature.
Dakle, jako puno faktora utiče na kvalitet jedne pegle. Ako tražite najbolje u okviru svake kategorije budite spremni da peglu platite nekoliko desetina hiljada dinara, ali i one jeftinije imaju dobre učinke peglanja pa u skladu sa potrebama birajte i model.
Razmislite šta vam je važno i tražite najbolje za uložen novac.