Tkanine koje ne smete prati sa omekšivačem

Garderoba Foto:Shutterstock

Kada odeći želimo da damo malo finog mirisa i puno mekoće, onda koristimo omekšivače. Oni će zaista omekšati tkaninu, smanjiti statički elektricitet i dodati miris našem vešu. Međutim, neke tkanine ne treba tretirati omekšivačem.

1. Tkanine od mikrovlakana. Zahvaljujući čvrstim isprepletenim nitima, tkanine od mikrovlakana su izrazito izdržljive i imaju odlična upijajuća svojstva. Ako ih tretirate omekšivačem, polako ćete uništiti njihovu efikasnost i skratiti rok trajanja vlakana, piše Zadovoljna.hr.

2. Sportska odeća. Većina sportske odeće je tehnološki prilagođena jakom znojenju tj. upija znoj sa kože i hladi vas tokom fizičke aktivnosti. Omekšivač na njima ostavlja sloj koji ih sprečava da apsorbuju telesne tečnosti.

3. Odeća od nezapaljivih tkanina. Mnoga radna odela su iz nekog razloga napravljena od posebnih materijala otpornih na požar – štite vas od požara na mestima gde ste izloženi potencijalnoj vatri. Ne tretirajte ih omekšivačem jer to negativno utiče na njihovu otpornost na vatru i na kraju ih čini zapaljivim.

4. Peškiri. Svi volimo mekane i mirišljave peškire, ali omekšivač ih sprečava u njihovoj glavnoj funkciji –  upijanju. Kao i kod sportske odeće, omekšivač na peškirima ostavlja tanak sloj voska zbog kojeg više ne upijaju vodu kako bi trebalo. Na kraju krajeva,  lako ih možete učiniti mekim i bez upotrebe omekšivača.

BONUS VIDEO: Adrijana Lima prošetala u Veneciji novu haljinu i novog dečka