Tehnika za farbanje jaja čajem koju je videlo preko 2,5 miliona ljudi

farbanje jaja
Foto:shutterstock

Prirodno i prelepo!

Uskrs se bliži i to ujedno znači i farbanje jaja. Među brojnim tehnikama koje se vrte po internetu izdvaja se jedna vrlo zanimljiva. Kako kažu na Jutjub stranici Uradi sama – ideje za kreativce, ceo proces je sasvim prirodan, a jaja na kraju budu kao pravo umetničko delo. Zato i ne čudi što snimak ima preko 2,5 miliona pregleda.

Da biste ofarbali jaja ovom prirodnom tehnikom, trebaju vam bela jaja. Ako su vaša žuta, možete ih izbeliti. Stavite ih u činiju s mlakom vodom i prebrišite ih čistim sunđerom. Onda jaja stavite u šerpicu s pola litre hladne vode i 400 ml alkoholnog sirćeta. Ako kuvate više jaja, povećajte količinu i vode i sirćeta.

Jaja kuvajte oko 11 minuta. Posle nekog vremena jaja će početi da pene i tu penu treba skidati kašikom s površine.

Zatim preko jaja sipajte hladnu vodu i opet ih prebrišite čistim sunđerom – mekšom stranom.

U činiju potom stavite 80 grama čaja od hibiskusa, nesamlevenog, onog koji se na meru kupuje u prodavnicama zdrave hrane. Nemojte kupovati onaj iz kesice.

Čaj prelijte ključalom vodom, dodajte kašičicu sirćeta i promešajte.

Spuštajte jaja u čaj. Nakon tri minuta izvadite jaja sa malo čaja i stavite ih na prijanjajuću foliju. Dodjate još malo čaja i uvijte. Ostavite da odstoji sa strane tri, četiri minuta. Jaja zatim obrišite papirnim ubrusom i ostavite da se osuše. Imaće divnu teget boju i šare koje se prelivaju.

Jedan deo jaja možete da ostavite duže u čaju i tako dobijete drugačiju boju. Njih, kad izvadite iz čaja, ne morate da uvijate u foliju, već ih samo stavite na ubrus da se fino osuše. Kako se budu sušila, dobiće divnu ljubičastu boju.

Na kraju jaja premažite uljem da bi dobila sjaj.

I eto ideje za prelepa uskršnja jaja bez ikakve hemije.

BONUS VIDEO: Saveti čoveka s najlepšim dvorištem u BG za uređenje terase

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram