U čemu je razlika između smeđih i belih jaja

Foto: BANGSA KALONG / Alamy / Alamy / Profimedia

Korisno je znati.

Teško je pronaći namirnicu koja se može pripremiti na toliko raznovrsnih načina kao što je jaje. Nezaobilazan je dodatak različitim testima, testenini, kremama za kolače i torte. Osim što možemo birati između jaja iz slobodnog uzgoja i onih koje najčešće nalazimo u trgovinama, odabrati možemo i boju jaja – belu ili smeđu. Iako možete pomisliti da se s bojom menja i sastav jaja, to nije slučaj. Boja kokoške određuje boju jajeta.

Bele koke najčešći su tip u SAD-u i one donose bela jaja, dok su kokoške smeđeg perja češće u Europi, pa tu prevladavaju smeđa jaja. Razlike nema. I smeđa i bela jaja iznutra su jednaka.

U Americi su smeđa jaja skuplja, pa se tamo često (pogrešno) smatraju kvalitetnijima, zdravijima ili ukusnijima. Naći se mogu i jaja koja imaju zelenkastu ili plavu nijansu, što ponovno određuje vrsta kokoške. Razlike možemo pronaći ako upoređujemo jaja iz slobodnog uzgoja s komercijalnima.

U slobodnom uzgoju na manjim farmama koke snesu manje, jedu više te imaju veću slobodu kretanja, što utiče na izgled jaja iznutra. Što je boja žumanceta intenzivnija, odnosno ima tamniju narandžastu boju, to su veći izgledi da su ih snele koke kojima je dopušteno slobodno kretanje.

Osim toga, jaja iz slobodnog uzgoja nešto su teža od kupovnih jaja iz marketa i imaju deblju ljusku, što je korisno prilikom transporta jer teže pucaju, prenosi punkufer.

***

Bonus video: Intervju Tamara Rudic / Somborske snajderke

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram