Tajne draperija i zavesa

Zavese
Foto: Realtor.com / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Jedna od tajni dekorisanja prostora jeste i uspešan izbor detalja koje unosimo u svoj dom. Odabir draperija i zavesa, jastuka, posteljina i stolnjaka mnogima je najzanimljiviji, ali i jedan od najtežih zadataka prilikom uređenja prostora, zato što treba odabrati stil, ali i pravu boju ovih tkanina.

Stara izreka kaže da su stan ili kuća uređeni tek onda kada su draperije i zavese na prozorima. To važi i za ostali dekorativni tekstil koji biramo za kuću, a kako ćete ga izabrati zavisi od toga želite li da dominira prostorom ili da diskretno dozvoli drugim detaljima da dođu do izražaja. Pored estetske uloge, draperije i zavese imaju i onu drugu – sprečavanje prodora suvišne količine svetlosti, što ih čini veoma važnim u kreiranju sopstvene atmosfere svoga doma. Tajna ovih tkanina je u toplini životnog prostora, kao i u mogućnosti lake izmene.

KAKO ODABRATI PRAVE DRAPERIJE I ZAVESE?

Prvo na šta treba obratiti pažnju pri kupovini ovih tkanina je njihova težina. Ako je draper masivan i težak, pored njega bi bila poželjna lagana zavesa radi uspostavljanja ravnoteže i oplemenjivanja prostora. Zavese, sem što kontrolišu nivo svetlosti u prostoru, utiču i na finalno uređenje doma. Bez obzira što su dekorativne, njima ne treba prekriti ceo zid, već samo prozor i deo oko njega. Draperije i zavese biramo u skladu sa stilom određenog prostora, pa ako je sve uređeno u mediteranskom stilu, koriste se prozračne, lake zavese koje propuštaju svetlost. Kada u enterijeru preovladava puno detalja, zavesa treba da bude jednobojna, laka, prozračna kako dodatno ne bi opterećivala prostor. Malim enterijerima pristaju providne zavese sa manjom gustinom materijala. U minimalistički uređenim prostorima možete se poigrati sa različitim tonovima i detaljima na zavesama. Jedan od često korišćenih stilova je marokanski stil, nastao kao spoj istoka i zapada. U njemu preovlađuju jarke boje i nešto teži tonovi. U azijskom stilu preovladavaju crvena, crna i bela boja, pa se zavese u ovim bojama kombinuju sa sličnim nameštajem. Francuski stil karakterišu pastelne boje sa bogatim cvetnim dezenima, viktorijanski odlikuje luksuz, masivan nameštaj i ogledala, pa uz njega idu pozlaćene draperije, dok su zavese jednobojne, najčešće bele boje. Rustični stil je sada jako popularan, a kada su zavese u pitanju, u ovako stilski opremljenim prostorijama, koriste se tamni tonovi koji u kombinaciji sa odgovarajućim nameštajem prostor čine još intimnijim i toplijim. Uloga draperija je da zamrače prostoriju, a zahvaljujući njima možete čak i da izbegnete roletne na prozorima. U tom smislu, prednost se daje tzv. BLACK OUT draperijama, koje odlično štite od Sunca i zamračuju prostor, pa su skoro obavezne za spavaće sobe. Kvalitetne draperije i zavese su pravi izbor za svaki kvalitetno uređen savremeni prostor, čineći dom lepšim, udobnijim i privlačnijim.

TAPETE SU SE VRATILE NA MALA VRATA

Pored veličanstvenih zavesa, tapete su odličan način da, uz malo truda i domišljatosti postignete potpuno novi doživljaj prostora. Tapete unose novu dozu estetike, osvežavaju atmosferu prostora u omiljenim prostorijama ili naglašavaju poneki komad nameštaja. U velikoj ponudi dezena, gotovo je nemoguće a ne pronaći onu šaru koja će dati lični pečat vašoj sobi. Svedoci smo da su tapete bile pomalo zapostavljene dugi niz godina, kada su ih smenile razne tehnike krečenja zidova. Ali, poneka rolna u uglu sobe, na ponekom stubu i uspele su da uhvate priključak u modernim enterijerima. Sada uveliko modernizovane, mogu se lako brisati i prati i time vam obezbediti dugovečost, mogu se često menjati, razbijajući monotoniju, a mogu i stvoriti magičan 3D efekat.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram