Šta žena koja živi sama treba da ima od alata

žena alat
Koji to alat svaka žena treba da ima u svom stanu, Foto: MARKA / Alamy / Profimedia

Ako ste samostalna žena koja živi sama - uvek treba da budete spremni. Naravno, biti sam svoj cimer ima ogromne prednosti - kao što je blejanje u pidžami ceo vikend, i to isflekanoj - ali da bi ste zaista bile gospodarice u svojim kućama, postoji nekoliko alata koje svaka milenijumska žena treba da ima u svom arsenalu.

Bilo da treba da popravite cev koja curi, ili bar da probate, postoje određeni alati koji su nezamenljivi delovi solo života. U stvari, čak i ako živite sa cimerima, posedovanje određenih alata u nekoj lepoj kutiji za alate, nikada nije na odmet. Otkrivamo šta bi to sve vaša kutija za alat trebalo da sadrži:

Švajcarski nož

Višenamenski alati poput ovog nisu samo zgodni, već su i funkcionalni. Sadrže više funkcija (kao što su makaze, turpije, klešta, sekači žice, otvarači za konzerve i još mnogo toga) u jednom korisnom, kompaktnom i malom uređaju. Oni su veoma korisni za poneti kada kampujete ili da ih imate u automobilu, jer mogu da vas spasu od mnogih nezgodnih situacija.

švajcarski nož
Svaka žena treba da ima švajcarski nož, Foto: Krzysztof Bisztyga / Panthermedia / Profimedia

Aku bušilica i odvijač

Iznenadili biste se koliko često ćete zapravo koristiti bušilicu kada je posedujete. Što biste zvale svaki put majstora ili nekog muškarca da vam izbuši rupe gde treba da okačite nešto, ili da uradite neke od „uradi sam“ projekata od drveta, metala ili PVC-a. Kupovinom ovog kompaktnog bežičnog uređaja uštedećete vreme, a i naučićete nešto novo.

Set šrafcigera

Još jedan neophodan kućni alat koji ćete definitivno koristiti redovno je šrafciger. Vaši kućni projekti neće zahtevati velike odvijače, tako da zaista nema potrebe da potrošite više od nekoliko stotina dinara na njih. Ipak, ukoliko imate set običnih i set mini šrafcigera i odvijača – uvek ćete biti spremne.

Set šrafcigera, Foto: David Hare / Alamy / Alamy / Profimedia

Metar

Metar je neophodan za svakodnevne projekte oko kuće i neophodan je ako ikada budete kupovale novi nameštaj ili se preselite u novi prostor. Nabavite metar koji može da meri najmanje pet metara, a poželjno da to bude ona koja se takođe zaključava.

Sprava za otpušavanje cevi

Nije najseksi alat koji ćete imati u kući, ali ćete biti zahvalni što je posedujete kada vam zatreba. Pronađite onu koja je šik (ima ih u raznim bojama), a koja će obaviti posao, i više se nikada nećete plašiti začepljenog toaleta.

WD-40

A sada za najbolji alat koji žena može da poseduje – WD-40 mazivo postoji više od 60 godina, i to sa dobrim razlogom. Naprskajte na šarke koje škripe, lepljive lance bicikla ili bilo koje druge metalne situacije koje zahtevaju malo podmazivanja.

WD-40
WD-40 ima svaka kuća, Foto: Jack Sullivan / Alamy / Alamy / Profimedia

Samolepljiva traka i izolirka

Lepljive trake se mogu koristiti za brze popravke, pocepanih cevi ili sastavljanje skoro svega. Izdržljiva je, prilagodljiva i efikasna za brze popravke u kući. Lepljiva traka bi takođe trebalo da bude ključna stavka za vaš kućni komplet za hitne slučajeve jer je neverovatno lepljiva i vodootporna. A, ukoliko vam pas pregrize neki kabl – izolir traka je spas dok ga ne zamenite.

Klešta

Svaka kutija sa alatima treba da ima i set klešta. Sve vrste klešta imaju svoje funkcije i vrlo su zgodna kada to najmanje očekujete. Njihove uloge variraju od sečenja, savijanja, hvatanja, uvrtanja ili okretanja čvrstih žica, do izvlačenja eksera ili spajalica.

Osnovni set ključeva

Ključevi su potrebni za otpuštanje i zatezanje matica i vijaka, što ih čini vrlo korisnim. Bilo da treba da zavrnete nešto na autu ili pak neki deo nameštaja, ključ radi posao. Samo odaberite pravu veličinu.

Merdevine sa stepenicama

Merdevine dolaze u svim veličinama i nisu najlakša stvar za skladištenje u malom stanu. Ipak, sve što vam je potrebno je da imate merdevine koje vam omogućavaju da se popnete do plafona. Želite da budete u mogućnosti da promenite sve sijalice na plafonu, okačite zavese i pristupite teško dostupnim mestima za skladištenje, a da ne rizikujete svoju bezbednost stajanjem na stolici.

***

Bonus video: Levoruki ljudi

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram