Šta sve treba da proverite u kući pre nego što nastupi zima

Sta sve treba da proverite u kuci pre nego sto nastupi zima
Foto:Shutterstock

Zima donosi niže temperature koje, kada padnu ispod nule, mogu da izazovu mnogo problema kao što su začepljeni oluci, zaleđene brave ili pucanje cevi. Zbog toga se preporučuje sezonski pregled i priprema izloženih delova vašeg doma kako bi zimska sezona prošla što lakše.

Hladno vreme, led i sneg mogu da nanesu pravu štetu vašem domu – osim ako ne odvojite vreme da ga pripremite pre nego što nastupi hladnoća. Ispunjavanje predloženih stavki na listi efikasno će pripremiti vaš dom i učiniti vaš boravak mnogo ugodnijim kada živa na termometru padne, piše Klix.ba.

Sami pad temperature zahteva dodatno zagrevanje vašeg doma, što grejanjem, što izolacijom prozora i cevi, ali i izborom komada namještaja.

Zagrejte prozore

Prozirne tanke zavese su u trendu i savršene su za prijatno letnje vreme, ali nisu tako dobre u održavanju topline i hladnoće. Razmislite o ulaganju u nekoliko slojevitih ili izolovanih zavesa ili paravana. Takođe, možete da online kupite komplete za izolaciju prozora.

Sta sve treba da proverite u kuci pre nego sto nastupi zima
Utopljavanje prozora Foto:Shutterstock

Koristite slojevite teksture

Razmislite o plišanom somotu, udobnim pletenim komadima i toplim naznakama drveta ako planirate preuređenje ove zime. Čak i samo nekoliko novih jastuka može da napravi veliku razliku kada pokušavate da stvorite ugodan prostor u kojem ćete provoditi mnogo više vremena nego leti.

Izolujte cevi

Svaka izložena cev koja se proteže duž zida ili se nalazi u negrejanom prostoru predstavlja potencijalnu opasnost. Voda unutra može da se smrzne i izazove pucanje cevi kada temperatura padne ispod nule. Lako ih je zaštititi izolacijom koju možete pronaći u prodavnicama namenjenim za prodaju kućne opreme.

Očistite oluke

Ako su začepljeni lišćem, voda se može smrznuti u veliku, ledenu masu, koja bi mogla da ošteti krov. Uzmite visoke meredevine i radne rukavice i uklonite ostatke kako bi voda mogla da  otiče. Usisivač za lišće može ubrzati stvari, ali možda ćete ipak morati da koristite ruke da  biste obavili posao.

Sta sve treba da proverite u kuci pre nego sto nastupi zima
Popravljanje krova Foto:Shutterstock

Proverite krov

Sigurno ne želite da znate da vam krov prokišnjava nakon prvog snega. Pregled krova može vam pomoći da uočite sve potencijalne probleme.

Sprečite zamrzavanje brava na vratima

Ako ste ikada imali ovaj problem ili živite u posebno hladnoj klimi, poprskajte malo grafitnog praha u svaku bravu vrata (gde ide ključ), a zatim okrenite ključ u bravi. Prašak (koji se prodaje u prodavnicama) podmazuje igle unutar brave kako bi se sprečilo lepljenje. Uradite ovo jednom u sezoni.

BONUS VIDEO: Nemanja Nedović je komšija Novaka Đokovića na Pavlovačkom jezeru