Skromne kraljice balkona: Tri nezahtevne biljke s obilnim cvetovima

cveće
Foto: - / Panthermedia / Profimedia

Petunije, begonije i muškatle s pravom krasi epitet kraljica balkona jer obilno cvetaju i spadaju među najrasprostranjenije balkonsko cveće.

Ako želite da svoju terasu ukrasite ovim ljupkim cvećem, dobro je znati nekoliko korisnih saveta o svakoj od ove tri vrste.

Petunije

Petunija je jedna od najpoznatijih vrsta za uređenje balkona. Ova prepoznatljiva cvetna lepotica dolazi u mnogo oblika i boja cveta – beloj, žutoj, roze, ljubičastoj, plavoj i crvenoj, a može biti i dvobojna.

Cvetaju od ranog leta do početka jeseni, pa im redovno treba kidati cvetove koji su se osušili jer im to povećava cvetanje.

Zbog nežnijih cvetova pazite da nije previše na vetru. Petunije je važno redovno i obilno zalivati, i to rano ujutru. Najbolja je kišnica ili odstajala voda, ali svakako izbegavajte zalivanje cveta jer može požuteti. Ne preterujte s količinom vode jer će u tom slučaju manje cvetati.

Begonije

Begonija je takođe idealno ukrasna biljka velikog broja cvetova koji cvetaju čak i ako su u senci. Dolazi u beloj, roze i crvenoj boji, a cvetovi su puni ili jednostavni; listovi kod nekih sorti mogu biti bakrene boje, piše Zadovoljna.hr.