Skromne kraljice balkona: Tri nezahtevne biljke s obilnim cvetovima

cveće
Foto: - / Panthermedia / Profimedia

Petunije, begonije i muškatle s pravom krasi epitet kraljica balkona jer obilno cvetaju i spadaju među najrasprostranjenije balkonsko cveće.

Ako želite da svoju terasu ukrasite ovim ljupkim cvećem, dobro je znati nekoliko korisnih saveta o svakoj od ove tri vrste.

Petunije

Petunija je jedna od najpoznatijih vrsta za uređenje balkona. Ova prepoznatljiva cvetna lepotica dolazi u mnogo oblika i boja cveta – beloj, žutoj, roze, ljubičastoj, plavoj i crvenoj, a može biti i dvobojna.

Cvetaju od ranog leta do početka jeseni, pa im redovno treba kidati cvetove koji su se osušili jer im to povećava cvetanje.

Zbog nežnijih cvetova pazite da nije previše na vetru. Petunije je važno redovno i obilno zalivati, i to rano ujutru. Najbolja je kišnica ili odstajala voda, ali svakako izbegavajte zalivanje cveta jer može požuteti. Ne preterujte s količinom vode jer će u tom slučaju manje cvetati.

Begonije

Begonija je takođe idealno ukrasna biljka velikog broja cvetova koji cvetaju čak i ako su u senci. Dolazi u beloj, roze i crvenoj boji, a cvetovi su puni ili jednostavni; listovi kod nekih sorti mogu biti bakrene boje, piše Zadovoljna.hr.

cveće
Foto: GWI/MAP/Fr�d�ric Didillon / Garden world images / Profimedia

Razlikujemo lisnate begonije, koje se uzgajaju zbog lepog dekorativnog lišća, i cvetne begonije. Sve begonije imaju osetljive, vodenaste listove metalnog sjaja.

Begonije se zalivaju tek kada je površinski sloj zemlje suv jer će previše mokra zemlja dovesti do truljenja korena i oštećenja na biljci. Odmah po zalivanju potrebno je istresti zemlju iz podmetača saksije. Begonije posađene u viseće saksije zalivaju se češće jer se zemlja dosta brže suši.

Muškatle

Muškatla je takođe mnogima omiljeno cveće koje krasi brojne balkone i prozore, pa je zbog svojih jarkih boja i obilne i dugotrajne cvatnje omiljena za dekoraciju. Muškatli ima u beloj, žutoj, roze, crvenoj, ljubičastoj i narandžastoj nijansi. Poznate su po svojoj otpornosti i nezahtevnosti. Za rast muškatli treba sunčano stanište, ali zaštićeno od direktnog podnevnog sunca, kao i propustan supstrat bogat hranjivima.

Ovom cvetu ne odgovara previše vlage, stoga ga je potrebno zalivati tek povremeno, kada je zemlja unutar dva centimetara potpuno suva. Tokom velikih vrućina zalivanje može biti učestalije. Pri zalivanju treba vlažiti isključivo zemlju jer će previše vlage na listovima ili cvetovima uzrokovati truljenje.

BONUS VIDEO: Saveti čoveka s najlepšim dvorištem u BG za uređenje terase

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram