Skandifornijski stil uređenja doma – najbolje od dva sveta

Dom i dizajn 14. mar 202117:05 > 11. maj 2021 14:19
dnevna soba
Foto: Martin Barraud / Caia Image / Profimedia

Minimalistički, skandinavski stil uređenja popularan je već godinama - a veliki rival mu je šareniji, opušteniji kalifornijski stil. Ali, ne morate da se opredelite samo za jedan, jer sada sve više ljudi u svoj dom uvodi hibrid ova dva pravca u dizajnu enterijera.

Takozvani skandifornijski stil uređenja svakim danom ima sve veći broj poklonika u svetu ljubitelja enterijera. Reč je o spoju hladne skandinavske elegancije i ležernog boho izgleda specifičnog za kalifornijske domove, piše Tportal.

Pročitajte još:

Šta karakteriše ovaj stil?

Beli zidovi i komadi od svetlog drveta

Sve počinje s čistom, u najboljem slučaju belom pozadinom. Ljubitelji skandifornijskog šika oslanjaju se na neutralne i svetle boje zidova bez puno detalja na istima poput zidnih ukrasa i slika.

Komadi nameštaja i podovi u većini slučajeva izrađeni su od svetlog drveta ili tikovine. Zidovi obloženi drvetom ili ugrađeni ormari takođe su vrlo popularni. U odnosu na primere iz 50-ih, zidne obloge i ugrađeni ormari danas izgledaju vrlo urbano u kombinaciji s čistim ukrasnim elementima, a tople nijanse poput crvene boje rđe ili senfa upotpunjuju celokupnu sliku i oponašaju kalifornijsko sunce.

Čiste linije

Kako bi kalifornijski, boho stil u životnom prostoru bio kompatibilan skandinavskim, potrebno je pažljivo odabrati komade nameštaja i dekorativne elemente. Previše stvari kalifornijskog stila u prostoru mogu da rezulutuju neurednim izgledom i manje da se uklope u nordijsku viziju dizajna. Zato se ljubitelji skandifornijskog izgleda interijera oslanjaju na jasne, ravne linije i minimalističke dekoracije, a neretko se služe ogledalima koja reflektuju svjetlost i samim time bolje osvetljavaju prostor.

Džungla u dnevnom boravku

Za vrhunski skandifornijski šik, u svoj dom unosimo prirodu. Posebno velike biljke, poput stabala smokava i maslina ili palmi banane, stvaraju sunčani, kalifornijski duh u životnom prostoru. Bolje je koristiti nekoliko velikih sobnih biljaka pri uređenju doma u skandifornijskom stilu.

Prirodni materijali

‘Neka bude prirodno i jednostavno’ glasio bi moto skandifornijskog stila uređenja. Prirodni materijali poput jute, lana ili ratana posebno se kombiniraju s dizajnom interijera. Pobuđuju asocijacije s pomorstvom i morem, što je u potpunosti u skladu s kalifornijskim načinom života.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram