Šik transformacije doma za koje vam treba 60 minuta

Foto:Shutterstock

Bilo da se radi o novoj kuhinji ili renoviranju spavaće sobe, preuređenje doma posebno je privlačno na početku godine. Realnost je da su ove transformacije izuzetno skupe - i dugotrajne. Srećom, postoje načini da osvežite prostor bez mnogo novca i truda. Za ove trikove je potrebno samo 60 minuta.

Dizajner enterijera Kejn Hjuz podelio je svoje savete za osveživanje dosadne sobe za samo sat vremena, koristeći komade koje već imate u domu.

Podignite karniše

Strateški postavljene karniše (da, tako se kaže koliko god zvučalo čudno) za zavese mogu vam pomoći da stvorite iluziju mnogo više sobe, sa većim prozorima.

Izaberite dugačku zavesu, držeći je najmanje pet do 10 cm ispod plafona. To će prevariti um da pomisli da je deo vašeg zida zaista staklo.

Zatim dodajte zavese koje se spuštaju do poda. Prugaste ili jednobojne zavese sa smelim ivicama stvaraće iluziju dodatne visine.

Izbegavajte zavese sa jakim dezenima, koji će vašu sobu učiniti manjom.

Uložite u veliki tepih

Uobičajeno razmišljanje je da će veći nameštaj učiniti da prostor izgleda manje, ali realnost je da je zapravo suprotno.

Veliki tepih može pomoći da soba izgleda prostrano. Trik za stvaranje iluzije veće spavaće sobe je da stavite tepih u podnožje kreveta i da na njemu postavite samo pola kreveta.

Ovaj trik možete koristiti i sa drugim komadima nameštaja, stavljajući samo prednje ili zadnje nogare na tepih.

Promenite mesto namešaju

Da li je vaš nameštaj bio na istom mestu otkako ste se uselili?

Nema potrebe da trošite hiljade na kupovinu novog nameštaja kada možete da radite sa onim što imate. Ne mora svaki komad biti postavljen uza zid ili prozore – ne mora čak ni da ostane u istoj prostoriji.

Razmotrite funkciju svakog komada nameštaja. Zatim eksperimentišite sa uglovima. Umesto da trošite sate na planiranje, samo uradite to.

Uložite u veliko ogledalo

Velika ogledala predstavljaju odlične fokusne tačke i savršena su za brzo dekorisanje.

Za razliku od zidne umetnosti, ne morate da provodite sate odlučujući koje ogledalo će odgovarati estetici vašeg prostora i gde da ga postavite.

Velika ogledala će izgledati sjajno u svakom prostoru i najbolje ih je okačiti na sredini zida. Dobro funkcionišu u manjim prostorijama, jer dodaju dubinu i čine da prostor izgleda manje skučeno.

Promenite lampe

Kada ste poslednji put zastali da se osvrnete na svoje lampe i svetlost koju daju sobi?

Ali one mogu potpuno promeniti estetiku sobe i diktirati količinu svetlosti koju dobija.

Odlučite se za široke lampe, koji će ravnomerno širiti svetlost po prostoriji i činiti je većom. Obavezno koristite LED sijalice, jer se neće toliko zagrejati i istopiti materijale.

Promenite ručke u kuhinji

Iako promena vaših ormara može biti skupa, promena ručki na postojećim je brz i jeftin način da svoj kuhinjski prostor preuredite.

Odaberite stil koji volite i izbušite ih za potpuno novi izgled.

Možete čak i da postojeće ručke i obojite sprejom u boju po vašem izboru.

Uložite u klupicu

Ništa ne „podiže“ sobu brže od unošenja klupe.

Možete je postaviti kraj kreveta za dodatno skladištenje u spavaćoj sobi, ili je uneti u dnevnu sobu za dodatno sedenje.

Pored toga, klupe dolaze u različitim teksturama i dizajnu koji odgovara estetici vaše sobe.

Klupa je skroman, svestran komad koji može dodati dimenziju svakoj prostoriji.

***

Bonus video: Sibinj – grad koji nas posmatra

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram