Savet dizajnera da od hodnika napraviš funkcionalnu prostoriju

hodnik dizajn
Foto: Schutterstock

Transformacija koja će biti pun pogodak!

Prilikom uređenja doma često najmanju pažnju pridajemo hodniku, tretirajući ga kao prostor kojim samo brzinski proletimo prilikom ulaska i izlaska u stan. Međutim, baš zato što je prvo i poslednje što vidimo u domu svakog dana, važno je da ga ne tretiramo kao usputno tranzitno područje, već mu pridamo pažnju koju zaslužuje.

Ako ne znate odakle da krenete, dizajneri donose ideje uz koje ćete poželeti da se upustite u dekorisanje ovog prostora i učinite ga novim omiljenom kutkom doma.

Lajsne, skrivena vrata i grede na plafonu

Kako biste svom hodniku dali dozu elegancije, a pritom majstorski kreirali efekat nove prostorije, možete da razmislite o ugrađivanju tzv. skrivenih vrata. Reč je o pregradnim vratima koja su u boji zidova i praktično su neuočljiva, ali čine značajnu razliku jer daju utisak sigurnog i intimnog prostora, piše Tportal.hr.

Uljepšajte ga potom lajsnama kojima ćete napraviti vizualno privlačan prijelaz između poda i zida, a ako želite sve podići na višu razinu, strop možete obogatiti glamuroznim drvenim gredama!

Prirodno svetlo

Istina, prozor u hodniku je luksuz kojim se retki mogu pohvaliti. Ako ste među njima, maksimalno ga iskoristite. Prirodno svetlo će obogati izgled hodnika jer će mu dati prozračnost i dubinu. Kako biste ga u potpunosti iskoristili, izbegavajte roletne i tamne zavese i pustite sunčeve zrake da unesu toplinu u vaš dom.

Ako dnevna soba poseduje puno prirodnog svetla, razmislite o opciji da je ne pregrađujete vratima, već staklenom kliznom šregradom koja je vrlo elegantna i proširuje obe prostorije.

Parket i drvene grede

Parket s dezenom riblje kosti vrlo je dinamičan i vizuelno povećava prostor. Kombinovan s drvenim gredama na zidovima stvara utisak topline i udobnosti koji možete pojačati drvenim dekoracijama na zidovima. Takođe, dizajneri enterijera podsećaju na bezvremensku opciju ugradnje kliznih vrata od kosih drvenih gredica jer su praktična i neodoljivo šik.

Upečatljiv izgled uz jarke boje i ogledala

Poznato je da ogledala vizuelno povećavaju prostor jer stvaraju utisak dubine. Iz tog su razloga neizbežan detalj u svakom hodniku. A iako ih većina stavlja nasuprot ulaznim vratima, dizajneri preporučuju da ih postavite na poziciju na kojoj će reflektovati najviše svetla.

Osim ogledalom, upečatljiv izgled možete postići jarkim bojama zidova, poput omiljene žute ili narandžaste, jer ćete njima oživeti hodnik i dati mu dozu životnosti koja mu je nedostajala.

Iskoristite svaki kutak i stvorite svoju oazu mira

Ako imate veći i širi hodnik, razmislite o opciji da ga maksimalno iskoristite tako što ćete u njega staviti radni sto, sušilo za veš, veš mašinu i sl. Takođe, možete postaviti veći ugradni ormar kojim ćete osloboditi prostor za dražnje stvari u drugim prostorijama i obezbediti sebi uvek preko potreban dodatni prostor u ormaru ili ostavi.

Za rustičan izgled dizajneri savetuju da u hodnik većih dimenzija postavite police s knjigama, a možete ga obogatiti foteljom i podnom rasvetom, čime ćete ovu „tranzitnu“ prostoriju pretvoriti u svoju oazu mira.

BONUS VIDEO: Boemski salonac u kojem je uhvaćen stari duh Zemuna

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram