Sastojci iz kuhinje koji mogu da vam oporave cveće

Foto: Mariia Boiko / Alamy / Alamy / Profimedia

Spremite cimet, aspirin i neki gazirani sok!

Mnoge osetljive biljke se često razboljevaju usled nepovoljnih uslova, manjka ili viška svetlosti ili vode.

Sobno cveće je jedinstveni ukras doma zato je važno da biljkama koje gajimo obezbedimo sve potrebne uslove kako bi se lepo razvijale i rasle.

Foto: Tatsiana Plotilova / Alamy / Alamy / Profimedia

Umesto prehrane koju kupujete u poljoprivrednoj apoteci možete vašim biljkama obezbediti i prirodan unos minerala tako što ćete izmrviti ljuske od jajeta i posuti zemlju u kojoj se nalaze. Možete isprobati i domaći rastvor koji biljke vraća u život.

Važno je takođe da biljke presađujete kada je to potrebno, najčešće jednom godišnje kad je smena sezone i kada se spremate da vaše cveće iznesete na terasu.

foto:Sergiy Tryapitsyn / Panthermedia / Profimedia

Ipak, iako je možda vaša nega biljaka na visokom nivou često se desi da ih napadnu razna gljivična ili virusna oboljenja kao i mnogi paraziti poput biljnih vaši.

Vaše sobne biljke će vas obavestiti da li imaju problema sa bolešću: usporen rast, požuteli listovi i mrlje na lišću su najčešći znaci prusustva određenog oboljenja. Ukoliko je biljka zaražena, listovi počinju polako da žute i na kraju opadaju, stabljike mogu postati mekane i kašaste sa crnim mrljama u blizini tla.

Kada se to desi, možda niste znali da je cimet jedan od vrlo korisnih sastojaka koji često imamo u kuhinji. On je prirodan fungicid i ako posumnjate da je vaša biljka zapatila neko gljivično oboljenje treba pažljivo odrezati zaražene listove, pri tome sterilišući pribor alkoholom posle svakog rezanja kako se infekcija ne bi širila, a zatim posuti zaražene listove cimetom i biljku izolovati od drugih kako se bolest ne bi širila na drugo cveće.

Takođe poznato je da sa razmućenim aspirinom u malo vode možete produžiti trajanje vašeg rezanog cveta i do nedelju dana, a mnogi gazirani sokovi poput sprajta takođe produžavaju svežinu cveća.

foto: Lucipix / Stockimo / Alamy / Alamy / Profimedia

Na kraju, ne treba da se previše razočarate ako neku biljku ne možete da spasite, nekad je bolje i jako zaraženu biljku baciti kako ne bi razbolela vaše ostalo sobno bilje.

Mokro i zamrznuto zemljište, bilo zbog prekomerne vode, loše drenaže ili sabijanja tla uzrokuje da se korenje guši i odumire, a veoma često može doći i do odumiranja korena. Da biste proverili da li biljka ima probleme sa korenom, izvadite sobnu biljku iz saksije i detaljno prekontrolišite.

***

Bonus video: Najlepša jezera Srbije

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram