Renoviranje kuće sa stilom u tri koraka

Greške tokom krečenja
Greške koje pravimo tokom krečenja, Foto: Easy Production / ImageSource / Profimedia

Posao renoviranja stare kuće ili adaptacije novokupljene kuće za sopstvene potrebe i dugoročno korišćenje ume da bude pravi izazov. Ovaj posao može biti dugotrajan, može puno da košta i retko ko može unapred da zna tačan datum završetka svih radova.

Ali nema lepšeg osećaja nego kada uđete u novi dom koji odiše komformizmom, praktičnošću i lepotom.

Da biste napravili prave korake potrebno je da renoviranju i adaptaciji pristupite temeljno. Odnosno da napravite detaljan plan, da svedete promene na optimalni nivo ali da one bude efektne.

U nastavku teksta nudimo vam tri ključna koraka koja utiču na više segmenata funkcionalnosti i komfornosti doma.

Savremeno idejno rešenje za termoizolaciju: sendvič paneli i krovni paneli

Fasada ima ključni značaj kada je u pitanju renoviranje i adaptacije iz razloga jer je reč o zaštitnom sloju gređevina od kojeg zavisi i sama udobnost i komfornost doma. Toplotna izolacija doma beleži svoje korene vekovima unazad. Tokom tog perioda do danas menjali su se materijli koji su se za to koristili. Polazeći od slame i trske, preko zemlje, gline i kamena dolazimo do savremenih različitih materijala koji se u tu svrhu korisite, a najsavremeniji su sendvič paneli.

Glavna svrha ostala je ista – da se u objekat podjednako štiti od niskih temepratura tokom zime kao i od velikih vrućina tokom leta.

Ugradnja sendvič panela i krovnih panela u cilju osiguranja termoizolacije nekog objekta je idealno rešenje ukoliko su prostorije hladne iako ih zagrevate ili ukoliko se one brzo hlade nakon prestanka grejanja. One su odlično idejno rešenje i za objekte koji su skloni pojavi buđi, vlage i kondenzacije jer ih onemogućavaju.

Kod odabira krovnih panela treba obratiti posebnu pažnju na to da li su namenjeni za stambene objekte. Napravljeni su od sva međusobno povezana izolaciona sloja čije jezgro čini ispuna od tri vrste materijala.

Sendvič paneli generalno govoreći imaju višenamensku upotrebu i brojne prednosti, odlični su termoizolatori kao i krovni paneli. Jedna od njihovih karakteristika je da daju lep estetski izgled stambenim objektima.

Sendvič panele kao i krovne panele možete kupiti i u Srbiji na više lokacija širom zemlje.

Ugradnja PVC stolarije

Uz fasadnu termoizolaciju, a u svrhu osiguranja toplotne i energetske efikasnosti doma i estetskog izgleda objekta, logično ide i zamena stare stolarije novom.

U Srbiji možete naći mnoge firme koje se bave ovim poslom ali treba odabrati one koje imaju dugogdišnje iskustvo na tržištu, koje nude optimalni period garancije na svoje proizvode ali obratite pažnju i na sistem koji koriste pri izradi PVC stolarije.

Ugradnjom PVC stolarije, pored već pomenutih prednosti, smanjujete potrebno vreme za održavanje, a osim toga ona je izuzetno dugotrajna i izdržljiva.

Pored toga, prostorije će izgledati urednije i skladnije, a PVC stolarija je pogodna za svaki prostor, jednostavno se ugrađuje i možete birati više boja.

Uređenje zidova

Ono što će svakako promeni izgled prostora i osvežiti ga jeste klasično krečenje zidova. Odabir kvalitetnih boja za krečenje kao i tehnike koja će se koristiti, ali i nijanse boja je zaista od ključne važnosti. To sve treba uklopiti sa ostatkom enterijera odnosno nameštajem, stolarijom i stilom koji se neguje.

Ostim toga zidove možete uređivati i postavljanjem pregrada ili gipsanih ploča čime se menja oblik zidova.

Osim klasičnog krečenja za oblaganje zidova koriste se i tapete koje mogu biti različitog dizajna ali i pločice i druge vrste materijala koje se obično postavljaju samo na jednu stranu čime se postiže efektan izgled prostorije.