Raskošni cvet kojem hladnoća i magla ne mogu ništa

Vres, bijka, zimska biljka, tersa, balkon, cveće
Foto: Shutterstock

Ako ovih dana prođete kroz bilo koju radnju, cvećaru ili veći trgovački centar, naići ćete na male cvetnice u beloj, ljubičastoj, ružičastoj i crvenoj boji koje su sada lepše nego ikad. To su mnoge lepe erike, koje su sada, dok se druge biljke pripremaju za zimski odmor, došle do punog izražaja.

Često dolazi do zabune, pa se identifikuju erika i vresak, ali postoje razlike između dve biljke. Naime, vresak ima mnogo manje lišće, ima manje cveće i cveta u leto i jesen, dok je erika u punom cvatu tokom hladnijih dana, posebno u kasnu jesen, zimu i rano proleće, piše zadovoljna.hr. 

Zbog svojih svojstava najbolji su ukras naših jesenskih i zimskih balkona.

1. Vole niske temperature

Najčešći razlog zašto mnogi ljudi pribegavaju erici ovih meseci je to što im odgovaraju niske spoljne temperature. Naime, temperatura, koja se kreće između 5 i 15 stepeni Celzijusa, idealna je za njihov rast i razvoj.

Vole povremeno izlaganje suncu i u tom slučaju mogu promeniti boju, ali nisu presudne za njihovo cvetanje. Čak i ako vaš balkon gleda na severnu stranu  ili ima samo sat ili dva sunčeve svetlosti dnevno u zimskim mesecima, Erikima to neće smetati.

Vres, bijka, zimska biljka, tersa, balkon, cveće
Foto: Shutterstock

2. Balkonu daju neodoljivu boju

Kao što smo spomenuli, erika dolazi u beloj, ružičastoj, ljubičastoj i crvenoj boji. U vreme kada se naš balkon prazni i zelenilo nestaje sa njega, Erika će mu dati neodoljivu boju koja će osvetliti i najmračniji zimski dan.

Idealni su za međusobno kombinovanje, sa najmanje 15 centimetara prostora za razvoj korena u istoj tegli, tako da se mogu dobiti mnoge kombinacije paleta boja, u zavisnosti od ličnih preferencija ili boje balkona.

Vres, bijka, zimska biljka, tersa, balkon, cveće
Foto: Shutterstock

3. Veoma su laki za održavanje

Još jedna njihova prednost je što zaista zahtevaju minimalnu pažnju i daju mnogo. Naime, nakon što posadite eriku u tegle, koje moraju imati rupe na dnu za što bolju drenažu, što je ključno za uspeh ove biljke, moraćete da joj se vratite samo jednom ili dva puta nedeljno.

Točno toliko vode je potrebno za zalivanje te biljke. Kada se nakon nekoliko nedelja naviknu na novu sredinu, dovoljno je samo jedno zalivanje svakih sedam dana.

Osim dobro dreniranog tla i pomenutog povremenog sunca, ne trebaju im nikakvi posebni uslovi. Štaviše, dodatno đubrivo može samo da im naškodi, pa stručnjaci savetuju da se to mora izbegavati.

Posle zimskih meseci potrebno je samo da iščupate suvo cveće i grančice kako biste omogućili rast novog prolećnog cveća.

BONSU VIDEO: Večita mladost: Želja ili nametnut ideal?