Rasa pasa koja može da zapamti preko 100 imena igračaka

Pas, kuče, ljubimac, igračka, igra
Foto: Shutterstock

Psi mogu da nauče da savršeno slede naredbe poput „sedi“ ili postanu neverovatno uzbuđeni kada spomenete reč „hodanje“, ali što se tiče reagovanja na naziv svoje igračke i drugih svakodnevnih predmeta, većina pasa jednostavno ne reaguje na to.

Nova studija koja je obuhvatila šest genijalnih pasa donela je nove uvide u funkcionisanje pseće memorije, sugerišući da neki od njih poseduju izvanredno razumevanje ljudskog jezika, piše zadovoljna.hr.

Svi psi koji su učestvovali u istraživanju bili su rase Border Collie

Mađarski naučnici proveli su više od dve godine tražeći širom sveta pse koji bi mogli da prepoznaju imena njihovih igračaka. Iako većina pasa može donekle naučiti komande, učenje imena određenih predmeta izgleda kao vrlo različit zadatak koji većina pasa ne može da savlada.

Pseći genijalci Max (Mađarska), Gaia (Brazil), Nalani (Nizozemska), Squall (SAD), Whisky (Norveška) i Rico (Španjolska) uspeli su da savladaju taj zadatak nakon što su pokazali da znaju imena više od 28 igračaka, a neki su ih znali čak više od sto. Zatim su bili uključeni u niz eksperimenata koji se mituju uživo, Genius Dog Challenge.

Svi psi u studiji bili su rse Border Collie – ovčarski psi koji su prvobitno uzgajani radi čuvanja ovaca. Ova uloga ih čini vrlo reaktivnim na ponašanje njihovih vlasnika, međutim samo mali procenat njih može zapamtiti imena svojih igračaka. Ali taj talenat nije svojstven samo ovoj rasi pasa.

Zahvaljujući projektu Genius Dog Challenge, uspeli smo da pronađemo pse drugih rasa, uključujući nemačkog ovčara, pekinezera, mini australijskog ovčara i nekoliko mešovitih rasa, rekao je naučnik sa Univerziteta Eotvos Lorand. Druga studija je otkrila da jorkširski terijeri takođe imaju ovu sposobnost.