PVC stolarija – Kako dobiti savršen spoj estetike i funkcionalnosti?

Foto: Shutterstock

PVC stolarija je odličan primer spoja estetike i funkcionalnih prednosti koji se dobijaju po najpovoljnijoj ceni.

Ipak, za dobijanje obećanih prednosti važno je odabrati najbolje osobine i dodatke koji će čak i preko 40 godina pružati izvrsne performanse i izgledati jednako lepo kao i prvog dana.

Kako da PVC stolarija donese očekivanu korist?

Da bi PVC stolarija osigurala najveće praktične prednosti važno je da bude napravljena od strane renomiranog proizvođača koji klijenta vodi kod ceo proces i osigura najbolju proizvodnju za najbolje performanse.

Najsavremeniji modeli se prave od osmokomornih profila koji imaju najveće energetske uštede i dvostruko i trostruko staklo za odličnu izolaciju preko stakala. Na to se dodaju i kvalitetni okovi pa prozori i vrata zaista funkcionišu više decenija bez i ikakvog većeg ulaganja.

Uzimanje mera i izrada PVC stolarije po meri je prvi korak za prilagođavanje stolarije prostoru u kojem će se koristiti. Radnici će dati i stručan savet o izboru konkretnog modela, duplih ili jednokrilnih vrsta, ali i boja i imitacije tekstura za najbolje uklapanje prema izgledu enterijera i eksterijera.

Stolarija se najčešće bira kao bela jer se najlakše uklapa u prostoru, ali se može i bojiti u boji po želji ili praviti kao imitacija materijala, a drvo je najpopularnije.

Teško je uočiti razliku u odnosu na originalne materijale, a i u ovom segmentu stručna firma je najbolji savetnik koji će pomoći da se pronađe najbolja opcija i kada je vizuelni izgled u pitanju.

Komarnici za prozore i drugi dodaci za bolje iskustvo korišćenja

Savremeni modeli PVC stolarije se mogu i unaprediti za veće koristi, ali bez narušavanja estetskih komponenti.

Komarnici za prozore čine važan dodatak koji je neophodan od ranog proleća do kasne jeseni. Ram se pravi od aluminijuma, a mreža od izdržljivog materijala koji se neće menjati ni pod uticajem sunca, kiše i drugih vremenskih prilika.

Montiraju se kao tri varijante:
• Fiksni komarnici,

• Rolo komarnici,
• Plise komarnici

Fiksni komarnici su zategnuti na ramu i trajno se montiraju na okvir prozora dok su druge dve varijante mobilne i dozvoljavaju upotrebu spoljašnjeg prostora onda kada je to potrebno.

Rolo komarnici se samostalno namotavaju u kutiju koja se nalazi na gornjem delu i najčešće se koriste za sve tipove prozora, a plise komarnik se pomera levo – desno i stoji na poziciji do koje je navučen što ga čini idealnim za sve vrste vrata.

Komarnici za prozore nisu jedini korisni dodaci pa su korisne i spoljašnje roletne koje sprečavaju prodor svetla i spoljašnjih temperatura u prostor.
Roletne su takođe vrlo važan deo kompletnog iskustva korišćenja PVC stolarije jer osiguravaju korigovanje svetla i temperature u prostoru. Sa ovim dodacima dolazi do gotovo potpunog sprečavanja termičkih gubitaka.

Obe vrste su važne i iz estetskih razloga jer ne kvare lepotu tankih ramova i velikih staklenih površina, a sa druge strane donose i velike prednosti zbog čega je boravak u prostoru mnogo prijatniji, a stolarija ne samo „prozor“ u svet već i funkcionalan deo svakog prostora.
Iako se energetski efikasna stolarija najčešće vezuje za zimske uslove, ona je zvučni i termički izolator tokom čitave godine pa su i leta mnogo prijatnija uz kvalitetne prozore i vrata.

PVC stolarija se pokazala kao najtrajniji model koji ne zahteva veća ulaganja i donosi smanjenje energetskih gubitaka uz najnižu cenu. I estetski je vrlo prihvatljiva, a može da nosi i velika stakla uz pomoć malih ramova što je uvek dobra opcija u uređenju.
Kada se unapredi uz pomoć dodataka kakvi su komarnici za prozore i roletne, dobijaju se najbolji modeli stolarije koji će svaki prostor učiniti i lepšim i prijatnijim.