Prostorija u kojoj se psi osećaju najgore kad ostanu sami

pas
Foto: Shutterstock

Vlasnicima pasa nije lako ostaviti ljubimce same kući, ali to je jednostavno neizbežno, pogotovo kada moramo na posao, u školu ili obavljati obveze i pas nema s kim da ostane kod kuće. Svako odvajanje od vlasnika za psa je neprijatno, pa i traumatično iskustvo, ali s vremenom se ipak i oni naviknu.

POGLEDAJTE JOŠ:

Koliku će nelagodu pas osećati kada ostane sam kod kuće, zavisi i od toga u kojoj prostoriji ostane. Kako je pokazalo istraživanje kompanije Compare the Market, psi najveću nelagodu osećaju kada ostanu u spavaćoj sobi, a najmanju kada su u kuhinji i dnevnom boravku, piše zadovoljna.hr. 

Naravno, većina vlasnika svom psu omogući pristup svim prostorijama, ali ovu informaciju svakako je dobro znati u takvim situacijama. Na primer, vrata spavaće sobe mogu se zatvoriti kada pas ostane sam kod kuće, kako ne bi ulazio u nju i izazivao nelagodu. Naravno, ako vaš mezimac baš voli da spava  i boraviti u spavaćoj sobi, omogućite mu pristup.

Britanska studija u kojoj je učestvovalo hiljadu vlasnika pasa sprovedena je tako, da se psima merio puls u svakoj od prostorija u kući, te se utvrdilo da su im otkucaji srca bili najbrži u spavaćoj sobi. Drugi najneugodniji deo kuće za pse jeste terasa, pokazalo je istraživanje.

U kuhinji i dnevnom boravku psi se pak osećaju najugodnije, a naučnici  to objašnjavaju činjenicom da te prostorije povezuju s pozitivnim ishodima. U kuhinji jedu svoje obroke, dok ih dnevna soba asocira na maženje s vlasnikom, kada vlasnik gleda TV, a pas se stisne uz njega ili na igru s vlasnikom.

Psi mogu da se osećaju zbunjeno ako se ostave u spavaćoj sobi, jer znaju da njihovi vlasnici koriste tu prostoriju samo za spavanje. Osim toga, neki psi ne vole prostore koji ih ograničavaju, pa će se na terasi osećati nelagodnije nego u kuhinji ili dnevnom boravku.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram