Neki cvetovi, osim lepotom, osvajaju i svojim lekovitim svojstvima i širokom namenom, a jedan od njih je narandžasti lepotan.
Latinskog imena Tropaeolum majus, ovo cveće prirodno raste u Južnoj Americi, preciznije, Peruu, Brazilu i Meksiku, a svoju popularnost steklo je s trendom jestivog cveća u gastronomiji. Ako ste kad videli primamljive tanjire ukrašene šarenim cvećem, to je verovatno bio dragoljub.
Osim lepote na tanjiru kojom može doprineti, sve je veći broj istraživanja o potencijalnim pozitivnim učincima dragoljuba na ljudsko zdravlje. Recimo, pomaže osobama koje boluju od astme, a i dobar je saveznik u borbi protiv urinarnih infekcija.
Postoji oko 80 vrsta dragoljuba, a na našim je prostorima najpoznatiji puzavi dragoljub, pa najlepše izgleda u visećim saksijama na balkonima. Njegovi mirisni cvetovi mogu biti žuti, narandžasti, crveni i smeđi, a krasi ih pet latica.
Uzgoj dragoljuba je jednostavan, a na sajtu Zadovoljna.hr daju nekoliko saveta kako da i u vašem vrtu zaživi u svom punom sjaju.
Dragoljub se često preporučuje početnicima jer je sasvim nezahtevna biljka. Najbolje mu odgovara siromašno tlo, toplota i sunce, a osim u posudama na balkonu, odlično izgleda i u vrtu gde će provlačiti oprašivače.
Treba ga češće zalivati tokom vrućih meseci, ali treba voditi brigu o tome da se tlo potpuno osuši između zalivanja.
Najbolje vreme za sadnju dragoljuba je proleće, a nećete pogrešiti ni ako ga posadite u rano leto.
Svaki deo dragoljuba je jestiv, ali najviše se koriste njegovi cvetovi. Pre jela treba ukloniti tučak i prašnike, a možete ga kombinovati u salatama. Zanimljivo je da se dragoljub kroz istoriju koristio kao zamena za biber.
BONUS VIDEO:
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: