Ovo je sve samo ne običan srpski stan: Na prvi pogled lep, a onda pogledate plafon i shvatite da je zapravo fantastičan

Foto: Super Prostor

Glavni zadatak onih koji su projektovali ovaj neobičan stan u Srbiji bio je da usklade vidljivu krovnu konstrukciju i veliku spratnu visinu sa potrebama korisnika za ličnijim i toplijim ambijentom, transformisanjem celokupne atmosfere prostora i povećavanjem komfora.

Dom koji potpisuje Studio prostormator ima očuvanu istaknutu krovnu konstrukciju, a u isto vreme ispunjava želje klijenata za osećajem harmoničnosti porodičnog doma, piše Super Prostor.

Spušteni su gipsani plafoni sa skrivenom potkonstrukcijom samo iznad centralnih mesta okupljanja u stanu – iznad trpezarijskog stola i velike ugaone garniture u zoni dnevne sobe.

Postavljanjem indirektne rasvete sa gornje strane plafonske ravni istovremeno je postignut utisak lakoće i lebdenja plafona, naglašen je gredni sistem, i na kraju, postignuta topla atmosfera u ambijentima namenjenim sedenju i druženju.

Foto: Super Prostor

Kružno kretanje u stanu omogućeno je centralno postavljenim plakarima između dnevne sobe i kuhinje i toaleta. Kako bi se razbila monotonija hodničkog prolaza i dodatno se povezali ambijenti trpezarije i dnevne sobe u jednu celinu, kreirana su klizna vrata koja se ponavljaju duž zida i sukcesivno prekrivaju toalet, a zatim i kuhinju.

Foto: Super Prostor

U celom stanu korišćeno je više nivoa osvetljenja, kombinovani su reflektori, visilice i indirektna rasveta, postavljeni u i na plafone ali i integrisani u nameštaj. Sav nameštaj, pretežno neutralne bele boje, pravljen je po meri, kako bi se dodatno istakla specifičnost prostora.

Foto: Super Prostor

Dekorativno-funkcionalni elementi, poput visećeg lustera iznad trpezarijskog stola ili zaštite za radijatore, kao i klasičniji stil celokupnog nameštaja, u harmoničnom su kontrastu sa industrijskom estetikom dominantne krovne konstrukcije.

Foto: Super Prostor

*

Foto: Super Prostor

*

Foto: Super Prostor

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram