Ovaj balkonski cvet uspeva kao od šale, a najlepši je u maju

Lepi Jova Foto: Shutterstock

Među balkonskim cvećem koje često viđamo širom Srbije, posebno se ističe lepi jova (na latinskom Impatiens). Radi se o brzorastućoj biljci koja svoj puni sjaj doživljava od maja do septembra. Balkon joj je najdraži deo doma, iako treba biti oprezan da nije baš na direktnom izvoru sunčeve svetlosti, ali ni u senci.

Iz brdskih područja daleke istočne Afrike dolazi nam nežna biljka predivnih ružičastih cvetova koja bi mogla da krasi i vaš balkon sve do zrelog leta i početka jeseni, a uspeva čak i onima koji baš i nisu talentovani za uzgoj cveća.

Od petunije, preko pelargonije i begonije pa sve do fuksije i vinke, mnogo je balkonskih lepotica koje bismo ovog proljeća mogli da posadimo na svome balkonu i u prizorima uživamo sve dok nas ne ugreju oni poslednji zraci letnjeg sunca.

Lepi Jova Foto: Shutterstock

Osim pod imenom lepi jova, ovu zanimljivu biljku možemo pronaći i pod imenima vodenika, balzamina, lepi dečko, netik, nedirak, krna, sultanica, a na engleskom govornom području poznata je kao Busy Lizzie. I zaista, ova balkonska lepotica je zauzeta jer neumorno cveta, a ne traži puno pažnje pa imate osećaj kao da sve radi sama.

Lepi jova ima bogato razgranatu mesnatu stabljiku i duguljaste listove iz kojih izbijaju gusto poređani cvetovi. Postoji mnogo hibrida, a svi imaju sukulentne stabljike i pljosnate cvetove sa po pet latica koji mogu biti u velikom rasponu boja: bela, roze, narandžasta, razne nijanse crvene, ljubičaste, prošarane…

Lepi Jova Foto: Shutterstock

Lepi jova traži dosta vode, a pravilo kaže da zemlja ne sme da bude suva, ali ni previše mokra, tako da treba voditi računa da zemlju održavamo vlažnom tokom sušnih dana.

Ne podnosi direktno sunce, suv zrak, a ni tamu pa treba pronaći adekvatno mesto na kojem će zablistati.

Tokom intenzivnog rasta (od maja do septembra) na svakih 15 dana je prihranite tečnim supstratom za cvetnice.

Lepog jovu možete posaditi u vrtu, u visećoj saksiji na balkonu, a možete ih posaditi i u cvetne žardinjere.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram