Cveće za balkon koje ne traži mnogo pažnje

Balkon
Foto: Edmund Kijonka / profimedia.com / Profimedia

Uz pravo zemljište, ishranu i redovno održavanje, ovo je ukrasno bilje koje uvek uspeva, i koje možete gajiti na terasi ili prozoru tokom cele godine.

Kadifa je jedna od najpopularnijih letnjih cvetnica, što zbog svoje lepote, što zbog malih zahteva u uzgoju. U kakvu god zemlju posadili te zahvalne cvetnice, one će uspeti. Kadifica je balkonsko cveće koje cveta celog leta. Dolazi u nijansama žute i narandžaste. Kadifica će najlepše rasti u sunčanom i polusenovitom staništu uz bogat propustan supstrat. Želite li da cvetaju tokom celog leta, obavezno je uklanjanje ocvalih cvetova i redovno prehranjivanje i zalivanje, piše Zadovoljna.hr.

Cvece
Foto: Pavel Ovsik / Pleasure Photo / Profimedia

Bergenija je trajna biljka sitnih ljubičastih cvetova koji rastu u prolećnim mesecima. Zimi, listovi biljke poprimaju crvenkastu boju. Bergenija je otporna i ne zahteva ni puno svetlosti.

cvece
Image: 369150058, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Rob Smith / Alamy / Alamy / Profimedia

Petunija je jedna od najpoznatijih vrsta za uređenje balkona. Prepoznatljiva cvetna lepotica dolazi u mnogo oblika i boja cveta – beloj, žutoj, roze, ljubičastoj, plavoj i crvenoj, a može biti i dvobojna.
Cveta od aprila do septembra, a potrebno joj je polusenovito stanište i propusni, humusni supstrat. Zbog njenih nežnijih cvetova pazite da nije previše na vetru.

Petunije negujte redovnim zalivanjem i prehranjivanjem đubrivom. U drugom delu leta biljke možete podrezati na 20 centimetara od nivoa zemlje, dobro ih prehraniti i ponovno će cvetati do jeseni.

cvece
Image: 81358455, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: GWI/Nicholas Appleby / Garden world images / Profimedia

Salvija je poznata i kao ukrasna žalfija. Cveta od kraja proleća pa sve do hladnih meseci. Bogata cvast cveta u crvenoj, ružičastoj i ljubičastoj boji.

Salvija
Foto: GWI/Robert Ditchfield / Garden world images / Profimedia

 

***
Bonus video: Saveti čoveka s najlepšim dvorištem u BG za uređenje terase

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram