Ova prelepa biljka može da cveta iznova i iznova – čak 75 puta

Foto:shutterstock

Lepota koja se ponovo rađa.

Veliki raskošni cvetovi amarilisa ili, kako ga još nazivaju, prugastog sunovrata ili vitezove zvezde ulepšavaju prostor i u zimskim mesecima. Iako se mnogi još nisu s njim upoznali, oni koji su ga barem jednom videli žele njegovom lepotom da obogate svoj životni prostor, piše zadovoljna.hr.

Prekrasan prizor rascvetane balkonske gredice ili teglice na prozoru punom lukovičastog cveća – zumbula, lala i narcisa, rapsodija je boja i mirisa koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

U moru prolećnica jedan cvet koji će zasigurno privući vašu pažnju i koji ćete poželeti u svom domu ili vrtu jeste amarilis. Već samo ime cveta govori nam koliko je poseban. Naime, ta lukovičasta biljka potiče iz tropskog područja Amerike i sadi se od početka novembra pa do februara, a cveta u maju i junu, tako da ako mislite da ste zakasnili kako biste je posadili – još niste.

Foto:shutterstock

Amarilis ima uske duge listove i uspravnu čvrstu stapku koja nosi upadljive, raskošne i krupne cvetove u obliku trube. Cvetovi te atraktivne biljke mogu se naći u purpurnoj, narandžastoj, crvenoj i beloj boji ili pak dvobojni, a tolika raznolikost čini je veoma privlačnom.

Ukrštanjem sorta na našem tržištu mogu se pronaći različite varijacije u veličini i obliku, pa su poznate mini i visoke forme, duplih ili jednostavnih cvetova.

Foto:shutterstock

Neke od zanimljivosti cveta su da sama lukovica može trajati i do 75 godina, a pojedine vrste imaju prečnik cvetova do šest centimetra.

Ako se pripremate da izgovorite sudbonosno da, razmislite o amarilisu jer bi se on zasigurno idealno uklopio u romantični buket ili kao samostalna cvetna dekoracija na stolu.

Foto:shutterstock

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram