Ova caka u stanu od 30 kvadrata u Zemunu deluje kao optička varka, a čini ga neuporedivo većim

mali stan
Mali stan; Foto: TOK arch. design studio

Arhitekta objašnjava kako da mali stan bude savršeno uređen, pa u njemu može da se prijatno živi, a može i da se izdaje.

Nekada ne baš tako poželjni, mali stanovi danas su pravi hit u svetu nekretnina. Idealni su za brži gradski život, ne traže mnogo održavanja, a sjajna su prilika i za izdavanje. Jedina caka je skockati mali stan tako da ne deluje natrpano. Kako se to sjajno radi, zna dr Bojana Jerković Babović iz arhitektonskog studija TOK.

Foto: TOK arch. design studio

Ona je nedavno projektovala studio od 30 kvadrata na Dunavskom keju u Zemunu, koji je planiran za izdavanje na dan, za boravak, odmor ili mini radionice.

Foto: TOK arch. design studio

Sada za Zadovoljnu ona priča kako izgleda ta mini oaza koja može imati više namena.

Foto: TOK arch. design studio

„Projekat se zasniva na konceptu oaze u starom gradskom jezgru Zemuna, na samom Dunavskom keju. Studio apartman u staroj zemunskoj arhitekturi na obali Dunava odlikuje velika visina unutrašnjeg volumena, te je spavaći deo projektovan na polunivou. Ispod njega su radni sto na izvlačenje, garderober i prostori za odlaganje.“

Foto: TOK arch. design studio

Zbog salonske tipologije i površine elementi u okviru jedne celine u stanu su multifunkcionalni i pomeraju se i po potrebi izvlače.

Naime, sva tri elementa izvlače se iz dela koji odiže spavaću zonu na polunivo, a taj deo za spavanje tako uzdignut dobija više intimnosti.

Foto: TOK arch. design studio

*

Foto: TOK arch. design studio

„Kosi zid u prostoru je likovno akcentovan motivima prirodne oaze na osnovu kog se formira i likovna paleta boja u dizajnu ostatka prostora. U prostoru se ističe upotreba tamnocrvenih detalja – bordo opeka boje. Kolorit u dizajnu odlikuju neutralni sivo-bež tonovi sa toplim zemljanim tonovima, bordo i crnim akcentima kojima se postižu kontrasti i željena vizuelna, ambijentalna dinamika.“

Foto: TOK arch. design studio

Kuhinja je takođe sastavljena od ugradnog dela (mini kuhinje) i dodatnih elemenata koji mogu da se pomeraju i imaju višestruku namenu.

Foto: TOK arch. design studio

„Trpezarijski deo je centralni motiv, dizajniran i akcentovan kao mesto okupljanja i druženja. Prostor karakteriše specifična estetika koja upotrebom drveta, kamenja, biljnih motiva, tonova opeke i detaljem stare keramičke peći gradi istovremeni osećaj oaze, starogradskog, boho, boemskog a modernog, urbanog duha“, zaključuje naša sagovornica.

Foto: TOK arch. design studio

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram