Otkrili smo kako uživati u trenutku bez obzira na lokaciju

jysk
Foto:Screenshot/Instagram/masha_kindjer

Iza svega se krije koncept hygge, čuveni danski način življenja.

Preumorna si, svako jutro se budiš s mišlju kad ćeš ponovo u krevet, ne sećeš se kad si poslednji put imala malo vremena samo za sebe, da uživaš i posvetiš se sebi. I onda u toj trci s vremenom, između spremanja ručkova, pakovanja dece za školu, peglanja, zapitaš se gde su ti ljudi koji znaju kako se uživa, koji umeju da od svakog dana izvuku makar delić koji će im prijati.

Izgleda da su u Danskoj.

Brojna svetska istraživanja, liste koje se bave najsrećnijim ljudima na planeti, po nepisanom pravilu ovu skandinavsku zemlju stavljaju u sam vrh, i to godinama unazad. Dakle, Danci očigledno znaju kako da uživaju.

Oni imaju i izraz za to – hygge. To je zapravo tamošnja filozofija koja kaže da je pronalaženje sreće u malim stvarima, bilo da smo sami, bilo da smo sa ljudima koje volimo. Hygge je zapravo prijatna atmosfera i doživljaj, više nego neka konkretna stvar. U pitanju je onaj osećaj da smo kod kuće, u prijatnom domu, gde se prepustimo užvanju u malom i jednostavnom.

I zašto i ti ne bi ukrala malo te filozofije od njih?

Neke vrlo uticajne osobe iz naše zemlje i regiona već su krenule u tom pravcu.

Recimo, za popularnu Ajlu Huremović, profesorku književnosti i influenserku iz Tuzle, hygge je uživanje u prisustvu nežnih, umirujućih stvari i malih životnih sitnica, opuštanje uz dobru knjigu ili uživanje u jutarnjoj kafi.

“Hygge je moj stil života i ljubav”, kaže Ajla.

I ona i druge uticajne ličnosti, poput urednice i aktivistkinje Ive Parađanin ili Sandre Pecić, omiljene srpske kuvarice, za početak su odučile da sebi stvore mesto za uživanje – bilo gde.

*

Očigledno je da ne možemo čekati da se zvezde poklope, već treba da sami sebi stvorimo što prijatnije okruženje.

U tome mnogo može da pomogne omiljeni komad nameštaja, šoljica kafe, cvet ili knjiga. Recimo siva udobna fotelja poput one u kojoj se smestila Bojana Bajac, blogerka iz Novog Sada.

„Ako sam nešto u životu naučila do sada, onda je to da u trenucima kada je oluja oko mene i u meni najveća, najpametnije je zastati i pružiti svojoj duši jedan topao ljudski zagrljaj. Bezuslovnu ljubav i ohrabrenje za period koji sledi, ali i razumevanje za sva ograničenja i slabosti od kojih smo sazdani. Recept kom se najradije okrećem: udobna fotelja, dobra knjiga, malo kupinovog vina, prstohvat samoće. Idealni uslovi se ne pojavljuju. Nećemo ih dočekati. Oni se stvaraju. A prilike za trenutke mira i povratka svojoj suštini svuda su oko nas. Doduše, za nas mame, ponekad na potpuno neočekivanim mestima”, kaže Bojana.

U svemu se onda jasno vidi da nije važno gde se neko nalazi, nego da može da savršeno ugodi sebi. A sve to će biti još prijatnije u nekom udobnom komadu nameštaja ili uz omiljenu dekoraciju. Tada je lako odahnuti i prepustiti se uživanju. Dobra stvar je da je tako željeni hygge tamo gde je – JYSK, koji nas je ove sezone svojim jesenskim novitetima još jednom podsetio na ono što nam je najvažnije – balans.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram