Od zapuštenog rugla do moderne oaze: Transformacija kuće na Avali je čudo

Foto: Qubicul design

Vikendica kao svemirski brod.

Studio za arhitektonsko projektovanje i 3D vizualizaciju „Qubicul design“ iz Bosne i Hercegovine napravio je veoma zanimljiv idejni projekat oronule vikendice na Avali.

Haris Delić i Lamija Radončić su kuću za odmor sa jednim spratom u poptunosti transformisali i pretvorili u modernu planinsku oazu.

Za naš portal otkrili su kako su to uspeli.

„Zatekli smo objekat koji je već imao završenu osnovnu konstrukciju i delimično fasadu, međutim dispoziciono nefunkcionalan i oblikovno staromodan. Investitor je želeo da se objekat u smislu spoljnog izgleda modernizuje, te predložio projektni program, kojim je definisao prostore koje bi želeo da ima u novoprojektovanom stanju“, otkrivaju arhitekte.

Foto: Qubicul design

Intervencije na formi objekta dovele su do izmena dimenzija i pozicija fasadnih otvora. Takođe je izmenjena pozicija terase na spratu, dok spoljne zidove i generalno gabarite objekta nisu menjali.

„Krov je izmenjen tako da smo ukinuli strehu i stavili skrivene oluke i to se dosta odrazilo na finalnom izgledu“, kažu nam iz studija „Qubicul design“.

Što se tiče enterijera, prizemlje sadrži ulaznu particiju sa hodnikom iz kojeg se pristupa toaletu, kuhinji, trpezariji i dnevnom boravku. Na spratu su dve spavaće sobe sa pripadajućim manjim gardaroberom i natkrivenim terasama, dodaju arhitekte.

Foto: Qubicul design

Njihov idejni projekat za vikendicu na Avali pokazuje kako, bez obzira na stil gradnje, rekonstrukcija uvek može učiniti čuda za objekat. Najzad, Haris i Lamija upozoravaju da uvek treba potražiti savet stručnjaka – iz dobrog razloga.

„Objekti se najćešće dograđuju novim prostorima, savremenijim materijalima. Zbog isplativosti stavljaju se nove obloge preko starih, menjaju se namene prostora i sve to dodatno opterećuje postojeće konstruktivne elemente koji verovato nisu proračunati i predviđeni za te namene“, zaključuju iz „Qubicul design“.

***
BONUS VIDEO: Predivni Bondi bazeni na Tihom okeanu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram