Nije rano razmišljati o prolećnom spremanju i preuređenju doma

Rolo zavese
Rolo zavese, Foto: Andrew Wood / Avalon / Profimedia

Trenutak kada se priroda budi, ali i čovek iz neke manje aktivne faze godine jeste proleće. Elan nadolazi, pa se javljaju i nove ideje. Prolećni umor se zanemaruje kada krenemo da razmišljamo kako da se aktiviramo ali i kako da prostor u kom živimo i radimo prilagodimo novom godišnjem dobu. Valja uneti malo živahnosti i razveseliti prostorije i samo određenim detaljima. Evo šta je najlakše ali i najefektnije promeniti, a da se ne izložimo velikim troškovima.

Ne morate menjati parket – dovoljno je da se promene tepisi

U redu, možete osvežiti i stare tepihe, ali ukoliko oni nisu nešto previše plaćeni (persijski, belgijski i nešto do tih skupocenih tepiha), onda i nije tako velika investicija zameniti ih. Ako su prosečnog kvaliteta, neki ih čak i menjaju kad im na red dođe pranje, jer je ono često po ceni kao pola novog tepiha. Tepisi su svakako detalj u kući koji možda najviše utiče na izgled prostorije. Proleće je period veselih i pastelnih boja, koje su nekoliko godina unazad u trendu, pa je to i neki savet u kom smeru treba da ide izbor prilikom kupovine. Svakako, neka tepisi budu početak price o preuređenju i oživljavanja prostora – ako napravite pravi izbor, možda vam neće trebati ništa drugo.

Ukoliko već niste – probajte da oplemenite prostor uz zebra zavese

Kako od proleća sunca ima sve više i više, treba ga iskoristiti i tako da u vašem domu zauzme ulogu i u stvaranju potrebnog ambijenta. Naime, kao što su luster i lampe zaslužne za večernju atmosferu, pa je njihov raspored i te kako važan, tako i prirodna svetlost ima ulogu u dnevnom ambijentu. Na to kako će nas ona unutra obasjavati utiču i roletne i zavese koje postoje u prostoriji. One zapravo imaju ključnu ulogu. Zebra zavese se, na primer, ubrajaju u najtraženije modele, i to upravo jer su nenadmašne u pomenutim stavkama. One omogućavaju da se svetlost u prostoriju pušta po potrebi, i to baš onoliko koliko je potrebno. Svi koji su zamenili obične zavese zebra zavesama mogli su da se uvere kolika je to promena.

Funkcionalnost zavesa i tepiha da se ne zanemari

Pored svoje estetske funkcije, zavese i tepsi su pre svega stvari sa veoma velikom ulogom u funkcionalnosti doma. Naime, i zavese i tepisi spadaju u kućni tekstil, a njih bije loš glas zbog toga što im je mana to što skupljaju prašinu i parvo su stecište grinja i alergena. To je možda važilo nekad i donekle i danas, ali sada kada se sve to pravi od materijala koji su antistatički i antialergiski, vraćaju se na velika vrata u domove gde ih nije bilo ni u najavi. Zavese su prvoklasna zaštita, uz roletne, ali i veliku ulogu imaju i u uštedi energije, verovali ili ne. Tepisi, s druge strane, takođe imaju veliku ulogu u toploti doma, naročito na velikim površinama, a s druge strane akustika i zvučna izolacija je nešto što je u stambenim zajednicama naročito bitno. Kada se podvuče crta, tepisi i zavese spoj su lepog i korisnog, te im treba posvetiti veliku pažnju.