Napitak koji orhideja voli više od vode

Orhideje Foto:Shutterstock

Samo nemojte preterivati.

Uzgojiti orhideju zdravih zelenih listova koja neprestano cveta jedan je od najvećih izazova svakog kućnog botaničara. Osim svetlosti i dohrane, zalivanje orhideja pretvorilo se u posebnu „nauku“.

Za mnoge kraljica cveća, orhideja je posebno osetljiva biljka. A svaki ljubitelj tog prekrasnog cveta sigurno ima vlastite najbolje savete za negu – neki je drže na direktnom suncu, neki je zalivaju odstajalom vodom koju kasnije izliju iz tanjirića, neki joj samo prskaju listove. Ali istina je da kod nekih vrsta ponekad nema pravila.

Samo voda nije uvek dovoljna za orhideju

Takođe, mnogima se sigurno dogodilo da su na poklon dobili raskošan primerak u punom cvatu koji, kad je ocvao, više nikada nije dobio nove cvetove.

Za uzgoj takvih orhideja koje pomalo kasne u razvoju postoji jedan trik. Umesto da je zalijete običnom vodom, kakva god ona bila, učinite to zelenim čajem. Ne morate kuvati posebnu šoljicu, nego od one koju pijete ostavite na dnu gutljaj koji ćete na kraju dana uliti u orhideju.

Trik je da ne preterujete s količinom i pripazite da čaj nije prejak – na dan joj dodajte maksimalno dve kašike i nemojte je zalivati tokom vikenda.

Ta tehnika funkcioniše i kod ostalih biljaka koje rastu u kiselijem tlu, poput ruža, piše zadovoljna.hr.

Ako tom savetu dodate i najvažnija pravila za negu orhideja, vaša će lepotica sigurno ponovno procvetati.

BONUS VIDEO: Saveti čoveka s najlepšim dvorištem u BG za uređenje terase

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram