Najlepši par Pariza živi u najlepšem stanu u Parizu

Pariz
Ilustracija, Foto: J.E.E / Sipa Press / Profimedia

Budite oprezni s Pinterestom i Instagramom.

Ležerna sofisticiranost definiše rad dizajnerskog dua Festen, a to se najviše vidi u minimalističkom stanu u kom ovaj par živi.

Igo Sozi (34) i njegova partnerka Šarlot de Tonak (34) su se upoznali u pariskoj školi dizajna École Camondo. Tamo su ignorisali jedno drugo četiri godine, a onda su u petoj godini postali par.

Oboje su dok su bili mlađi radili kao modeli, a novac koji su zarađivali od tog posla su odvajali za plaćanje škole. Šarlot, koja je odrastala širom Francuske zahvaljujući svom ocu, komercijalnom direktoru kompanije koja je proizvodila motore za automobile, se razočarala svetom modelinga dosta pre nego Igo.

„Mislim da sam previše volela čokoladu“, kaže ona za Vogue kroz smeh. Osim toga, uglavnom joj je bilo dosadno da se slika. Igo se nije tako osećao u svetu modelinga.

„Odjednom bih sutradan bio u Japanu ili Njujorku, postao sam radoznao i naučio da se brzo i instinktivno prilagođavam novim situacijama. Razvio sam ukus za stvari, na primer naučio sam kako anglosaksonci prave izrazito sjajne boje i kako se japanski lak miksuje sa svetlom“, rekao je. Radeći kao fiting model za Mijučiju Pradu on je iskoristio priliku da uči i kako se od nule pokreću kolekcije, a razvijao je i oko za detalje. I sam priznaje da se u svemu tome lako sklizne u opsesiju. Dok gledaju filmove, njih dvoje i danas svakih par sekundi pauziraju kadrove s detaljima dizajna koji im se sviđaju i slikaju ekran. Nikada u filmovima ne gledaju glumce, već detalje enterijera i estetiku zgrada i kuća.

U vremenu kada mnogi dizajneri, posebno oni mlađi, nisu savladali veštinu osmišljavanja enterijera zahvaljujućI Instagramu i masovnim trendovima (zlatne slavine i ostrva u kuhinjama su „must“) ovaj par stvari radi drugačije.

„Živimo u duhu vremena, ali moramo i da se udaljimo. Imamo mudbordove za projekte i moramo biti oprezni sa Pinterestom i Instagramom. Sve vreme vidite jednu istu estetiku. Mi stvaramo enterijere koji treba da traju najmanje 10 do 15 godina. Plašimo se trendova u prostorima. Može proći i dve ili tri godine pre nego što nešto što dizajniramo ugleda svetlost dana. U početku može izgledati sjajno, ali ako na enterijer previše utiče neka boja aktuelna u trenutku, ona je već prošlost kada uđete u enterijer“, kaže Igo.

Njihov dizajn enterijera je zaista francuski. Umesto da lakiraju nameštaj od hrastovog drveta oni će ga oblagati voskom, zidove prave od krečnog maltera, pa ih dopunjavaju zidnim oblogama od slonovače, a na podove stavljaju restaurirane stare burgundske kamene pločice. Pritom ne žele da sve bude prilagođeno i savršeno jer im to deluje previše hladno.

Mala kancelarija dua Festen – kuhinja, njihov radni prostor sa ogromnim hrastovim stolom i veća zadnja prostorija za smeštaj njihovog tima od desetoro ljudi, deli sličnu estetiku sa obližnjim stanom u kom Igo i Šarlot žive. Tu su zidovi koji podsećaju na ljuske jajeta, mek, moderan nameštaj i prirodni tonovi.

„Potreban mi je vizuelni mir za rad. Kada je previše haosa, moje oči nekako jure sve okolo“, kaže Igo.

Postoji određena suzdržanost i u njihovom ličnom stilu. Oboje su pomalo vintage – ona s nakitom, on u Levi’s farmerkama i cipelama J.M. Weston. Ona obožava krojena odela iz jednog modnog ateljea u Parizu, a kad su predmeti u pitanju, kolekcionarka je knjiga i umetničkih dela, što njenog dečka ne znaima previše. Da li je to predstavljalo problem kada su prvi put počeli da rade u zajedničkom stanu? Ili tokom lokdauna 2020. zbog korone, kad dva meseca nisu radili? Kako kažu oboje – da, ponekad im je smetalo.

Sada, kad mnogo putuju zbog prirode posla, oni s putovanja donose predmete koji ih raduju zbog uspomena.

„Dobro je imati nekoliko zaista predivnih predmeta koji vas podsećaju na nešto. Tokom prvog zatvaranja sanjao sam da idem na more, pa sam kupio malu sliku mora. U Šri Lanki smo posetili kuću arhitekte Džefrija Bave i doneo sam ciglu. Bukvalno jednu ciglu. Svaki put kada je vidim, setim se tog čoveka i kako on razmišlja“, kaže Igo.

Njih dvoje su nekada radili stanove, a danas su to privatne kuće, poput farme na Kanarskim ostrvima i londonske gradske kuće. Hoteli su takođe dobili veći značaj, upustili su se u renoviranje imanja i hotela sa 14 soba u Portofinu, a angažovani su i za najnoviji hotelski projekat u Nici, koji će biti u samostanu iz 16. veka.

Estetika stana u kom žive više šapuće nego što viče, setite se toga kad budete hteli da menjate stari parket ili da kupite moderan kuhinjski sto. Na trenutak zaboravite na trendove, pogledajte jedan od najlepših stanova u Parizu i inspirišite se.

***

Bonus video: Boemski salonac u kojem je uhvaćen stari duh Zemuna

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram