Na vreme razmišljajte o dolasku leta i pripremite svoj dom

Sta sve treba da proverite u kuci pre nego sto nastupi zima
Utopljavanje prozora Foto:Shutterstock

Dolasku leta se, nakon proleća, ljudi uglavnom raduju. Kažemo uglavnom, jer bez obzira na to što je to period godišnjih odmora, raspusta, odlazaka na letovanje, leto je i period vrućina i jakog sunca preko dana, i večernjih napada komaraca. To je onaj deo leta koji nam se ne dopada, ali nije nešto što je nerešivo i što nam treba pokvariti njegove čari. Priprema nam tu umnogome može pomoći, i to priprema doma.

Ne čekajte zadnji čas da ugradite roletne za prozore

Iako se roletne za prozore danas u stambenim zgrdama podrazumevaju, na nekim kućama ih nema, i to uglavnom jer one ne spadaju u ono što je obavezno imati (prozori funkcionišu i bez njih). Ugradnja roletni predstavlja dodatni trošak, ne tako mali, pa se mnogi u nedostatku novca odlučuju da ih ne ugrade odmah. I pokaju se sa prvim jačim vrućinama. Jer, roletne za prozore, naročito one spoljašnje, predstavljaju neprevaziđenu zaštitu od sunca, ali i drugih vremenskih prilika, odnosno neprilika (kiša, sneg, vetar, grad…). Takođe, letnji dani su na mnogim mestima nezamislivi bez klima uređaja, a roletne za prozore doprinose tome da se energija za hlađenje uštedi. Dolazi se do zaključka da su roletne zapravo investicija koja se na duže staze i te kako isplati.

Još jedna sporedna ali preko potrebna star – komarnici za prozore

Kada boravite napolju u letnje predvečerje, naročito u blizini neke reke kojoj hrlimo da bismo se rashladili, sredstva protv komaraca su nešto što se mora imati. Inače, boravak u prirodi će se pretvoriti u pakao. S druge strane, kada ste u kući, nakon vrelog dana provedenog ispod klime, jedva čekamo da malo zahladi da otvorimo prozore i proluftiramo. I ne lezi vraže, otvaramo vrata dosadnim krvopijama koji nam noć mogu učiniti besanom (ili bar neplanirano aktivnom). Opet je rešenje nešto o čemu se ne razmišlja na vreme – komarnici za prozore. I njih se svi sete kada krenu da vijaju komarce po stanu. O aparatima i hemikalijama je izlišno govoriti – pored sveg štetnog oko nas, ni ti preparati nisu poželjni da njihova isparavanja udišemo tokom spavanja.

Do roletni i komarnika preko majstora koje ćete rezervisati na vreme

Svako ko se našao u situaciji da traži majstora u poslednje vreme, nije se našao pred lakim zadatkom. O pronalaženju dobrog i pouzdanog da se i ne govori. A kada dođe sezona ugradnje klima, roletni i komarnika, pravi ste srećnici ako uspete da do nekog dođete u razumno vreme. Zbog toga je proleće savršeno vreme da se razmišlja o letu, da biste izbegli stres, ali i nešto više cene koje po pravilu u sezoni skaču. Komarnicima i roletnama se bave firme koje se inače bave stolarijom, pa i jedne i druge možete naći na jednom mestu i ugovoriti ugradnju. Pre samog ugrađivanja preporučljivo je da se informišemo o vrstama komarnika i roletni, materijalima i mehanizmima koji će našem prostoru najbolje prilagoditi. Uvek je dobro razmotriti sve mogućnosti, jer su to ipak stvari koje treba da potraju, a ne da ih obnavljate svake sezone.