Moderna kuća u Novom Sadu ima neobično rešenje za komšije koje bi da vam gledaju kroz prozor

Foto: Super Prostor

Najveći izazovi arhitektama prilikom projektovanja ove kuće u Novom Sadu bili su izduženost parcele i blizina prvih komšija, kao i kako istovremeno obezbediti maksimalnu prirodnu osvetljenost unutrašnjeg prostora i privatnost ukućanima.

Projektovanjem svojevrsne čipke od opeke koja skriva belu fasadu i otvore u zoni prvog sprata, arhitekte iz Studija a2arhitektura su uspeli da ispune zahtev i ujedno kući daju veoma upečatljiv identitet, piše Super Prostor.

Foto: Super Prostor

Na ovaj način, iako povučena u odnosu na regulacionu liniju ulice, kuća VU prati tu granicu i vizuelno se uklapa u niz susednih objekata. Unutrašnje dvorište nadovezuje se na enterijer preko velikih staklenih vrata, i izolovano je od pogleda kako bi porodica u njemu nesmetano provodila slobodno vreme.

S obzirom na to da je kuća orijentisana u pravcu sever-jug, veći dotok prirodne svetlosti obezbeđen je uvođenjem bočnog atrijuma i neprohodne terase, kao i uzanim zastakljenim prorezima na istočnoj i zapadnoj strani.

Foto: Super Prostor

Prostor je podeljen na dnevnu zonu u prizemlju i noćnu zonu na spratu. Dobar deo dnevne zone zamišljen je kao jedinstven, otvoreni prostor. Osećaju prostranosti i udobnosti doprinose neutralni i svetli tonovi, kao i pogled na unutrašnje dvorište. U prizemlju se još nalaze garderoba, radna soba, toalet, kao i ostava i tehnička prostorija, kojoj se pristupa sa spoljne strane.

Foto: Super Prostor

Na spratu su projektovane dve odvojene celine – roditeljska i dečja zona, povezane mostićem. Roditeljski deo čine spavaća soba sa izlazom na balkon, delimično oivičenim čipkom od opeke, zatim master kupatilo sa tuš kabinom i hidromasažnom kadom, kao i garderoba, vežbaonica i sauna.

Foto: Super Prostor

Dečje spavaće sobe fleksibilno su projektovane tako da mogu formirati jedinstveni prostor, a upotrebom kliznih vrata postaju tri odvojene prostorije. Deci su namenjeni zasebno kupatilo i terasa sa pogledom na dvorište koju dele sve tri sobe, dok jedna od njih ima i izlaz na lođu.

Foto: Super Prostor

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram