Malo dan, malo noć – zebra zavese za stvaranje željenog ambijenta

Foto: Shutterstock

U jednom trenutku pojavila se čudna moda u svetu enterijera – bez tepiha i zavesa u kući.

Najbolja opcija za one koji su prevazišli zavese i draperije, i sve ono što one nose (mnogo prašine, skidanje, pranje, peglanje, kačenje…) jeste zebra zavesa, ili popularno nazvane dan-noć zavesa.

Mnogi kad se usele u novi stan odustaju od tih klasičnih normi skupih tepiha i dosadnih tekstilnih zavesa. S druge strane, mnogi odustaju od tepiha i zavesa iz zdravstvenih razloga – osobe sa alergijama na prašinu i grinje teško podnose prisustvo zavesa, draperija i tepiha. I jedna i duga grupa ljudi ubrzo shvati da im je potrebna bar zaštita od svetlosti, ali i neželjenih pogleda. I za to ima rešenja.

Zebra zavesa,  nikako klasična, uvek moderna, a prašine nigde.

Osim što izgledaju ultramoderno i prilagođavaju se svakom životnom prostoru i stilu uređenja, vrlo su praktične kada je održavanje u pitanju. Naime, zebra zavesa se pravi od materijala koji je antistatički i antialergijski, što je pozitivna karakteristika, naročito za one koji muku muče sa alergijama.

Savršene za poslovne prostore

Nekako se zebra zavese češće vezuju za poslovne prostorije nego za stambene, ali pogrešno bi bilo ograničiti njihovu upotrebu samo za kancelarije. Međutim, za kancelarije su one vrlo pogodne, a naročito za one u kojima ima puno prozora ili su u prizemlju, pa je potrebna i zaštita od pogleda prolaznika. Dizajn im je takav da se idealno uklapaju u svaki poslovni prostor, a često zna da doprinesu i prefinjenijem izgledu enterijera.

Alu roletne kao spoljašnja zaštita

Pojedinci upotrebu zavesa za unutrašnje prostorije zamenjuju upotrebom roletni. Spoljašnje PVC ili alu roletne gotovo su neizostavni deo svakog objekta, bilo poslovnog ili stambenog. Nihova glavna funkcija jeste da obezbede zaštitu od sunca, zatim igraju veliku ulogu u uštedi energije za zagrevanje i hlađenje prostorija, a tu je i zaštita stolarije. Zvučna izolacija je takođe nešto što je izuzetno važno, naročito u gradskoj sredini. Recimo, postavljanje roletni u kancelarijskom prostoru koji je u prometnoj ulici omogućiće potreban mir i tišinu za kvalitetno obavljanje posla.

Koju vrstu alu roletni i zebra zavesa izabrati

U ovom slučaju, izbor mora da zavisi od nekoliko faktora. Prilikom biranja alu roletni treba pre svega razmisliti o mogućnostima njihove ugradnje. Alu roletne mogu biti ugradne i nadgradne – prve se ugrađuju prilikom postavljanja stolarije, a druge mogu da se naknadno postave na postojeću stolariju. Dalje, treba se odlučiti za mehanizam kojim se podižu i spuštaju, koji može biti u vidu trake ili se mogu pokretati elektromotorom. Prednost ove vrste roleni je to što au upravo alu roletne posebno pogodne za velike površine, a pružaju najbolju termoizolaciju i veoma su izdržljive.

Izbor zebra zavesa

Kod zebra zavesa spektar boja i dezena je izuzetno širok. Od modernih i neutralnih bež i sivih nijansi, preko onih smelijih, pa čak i šarenih i prilagođenih dečjim sobama, teško da neko ne bi našao odgovarajuću zavesu za svoj prostor. Što se tiče širine tamnih i svetlih delova zavese, i to je nešto što se može birati, te postoje zavese sa širim i sa užim delovima.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram