Laki trikovi da osvežite prostor gde se puši

Dom i dizajn 17. maj 202110:22 > 12:42
Aromatična ulja, ulje
Foto: Shutterstock

U prostorijama u kojima se puši ustajali miris duvanskog dima često se uvlači do te mere da ne pomaže provetravanje. Ako nikako ne možete izbeći pušenje u kući, probajte sledeće trikove koji će vam pomoći, piše sajt 24sata.hr.

  1. Ne držite prozore otvorene na kip – cirkulacija vazduha je premala da bi pomogla u provetravanju. Radije širom otvorite prozor svakih sat vremena barem pet minuta.
  2.  Redovno perite zavese i kauče, dan nakon pranja nemojte pušiti u toj prostoriji, jer se u vlažne predmete lakše uvlače mirisi. Tepihe i kauče perite tako da na njih prethodno stavite malo sode bikarbone.
Prozor, luftiranje
Foto: Shutterstock

3. Nabavite svećnjak za eterična ulja – u njemu se mala sveća postavlja na dno, a na vrhu je posuda u koju se stavlja voda. U vodu ukapajte četiri do pet kapi eteričnih ulja, najbolje nekih citrusnih jer su najefikasniji u uklanjanju mirisa.

4. Pomaže i trik s sirćetom – u šolju stavite oko 1 dcl sirćeta (po izboru, kojeg već imate u kuhinji) i ostavite da isparava tokom noći, a ujutro će prostorija biti sveža. Aktivni ugalj koji se koristi za rešavanje želudačnih i crevnih virusa takođe služi kao sakupljač mirisa, ali pripazite da ga ostavite na višim policama van dohvata dece.

Prozor, luftiranje
Foto: Shutterstock

5. Ako su u vašem domu pušači, odvojite jednu plastičnu kanticu i napunite je talogom od kafe. Opuške zatim bacajte u to i hermetički zaklopite, a soc od kafe bi trebao da neutrališe miris. Kad napunite kanticu, bacite je.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram