Kuća od opeke je jedna od najlepših porodičnih vila u Vojvodini, a mi smo zavirili unutra i ostali bez daha

Foto: SuperProstor

Igra svetla koja hipnotiše.

Naziv „kuća od opeke“ zvuči pomalo arhaično, a mnogima neće biti asocijacija na ono što predstavlja u ovom slučaju – prefinjeno arhitektonsko i dizajnersko delo. A u pitanju je porodična vila u Vovodini projektovana za mladu porodicu u čiju unutrašnjost smo uspeli da zavirimo zahvaljujući sajtu Super Prostor.

Radi se o kući koju je radio projektantski biro Invest Projekt, a najjači utisak ostavlja upravo igra prirodnog svetla koja je nastala kao rezultat promišljanja u skladu sa orijentacijom i osunčanošću ovog prostora.

„Kuća se nalazi na dovoljno velikoj parceli da se obezbedi prostrano dvorište uz adekvatan prostor za dnevne aktivnosti. Objekat je postavljen u severoistočnom delu parcele i odlikuje se čvrstim i strogim oblikovanjem fasade ka ulici, koje je u kontrastu sa potpuno otvorenom fasadom ka dvorištu i intimnom prostoru u jugozapadnom delu parcele“, navodi se na sajtu superprostor.com.

Foto: SuperProstor

Prolaskom kroz lučni osvetljeni vetrobran, koji je zaklonjen od pogleda sa ulice, dolazi se do glavnog ulaza u kuću, odakle se pristupa prozračnom stepenišnom prostoru, koji ostvaruje vizuelnu vezu sa dvorištem. Od ulaza ka dnevnom boravku, pogled se postepeno širi uz promenu volumena prostora, čime je omogućen doživljaj laganog i zanimljivog otvaranja objekta.

Foto: SuperProstor

Dnevne prostorije u prizemlju i noćni deo na spratu povezani su preko dva stepeništa, koja omogućavaju kružno kretanje kroz kuću. Prostrani dnevni boravak sa trpezarijom i kuhinjom zauzima veliki deo prizemlja, a velike staklene klizne površine povezuju unutrašnji prostor sa spoljašnjim, obezbeđujući dovoljnu količinu dnevne svetlosti u enterijeru.

Foto: SuperProstor
Foto: SuperProstor

U jutarnjim časovima, iz kuhinje se sagledava interesantna igra svetlosti kroz visoke prozore dnevne sobe sa duplom visinom. Igra svetlosti nastavlja se u toku celog dana kroz pergolu ispred trpezarije, čime se svakodnevne promene vremena i osunčanosti uvode u kuću.

Foto: SuperProstor
Foto: SuperProstor

U cilju povećanja privatnosti, ispred kuće, u delu ka ulici, planiran je gusto zasađeni vrt sa drvećem, na koji gleda dugački horizontalni prozor u prizemlju. Isti takav prozor na spratu predstavlja proširenje dečijeg prostora za igru.

Foto: SuperProstor

„Povoljna orijentacija kuće, sa pomoćnim prostorima i malim otvorima na stranama koje su izložene jakim i hladnim vetrovima, zatim velikim otvorima ka jugu, kako bi se iskoristilo zimsko sunce, i zaklonima od letnjeg sunca, kao i pažljivo odabranim sistemima grejanja i hlađenja čine ovaj objekat energetski efikasnim, ugodnim i udobnim za svakodnevni život“, zaključuje se na superprostor.com.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram