Kuća od 500 kvadrata u Nišu liči na spejs-šatl i jedna je od najlepših u Evropi

Foto: Relja Ivanić/KontraStudio

Kuća od 500 kvadrata, sa teretanom i bazenom, projektovana je za petočlanu porodicu i jednog psa i to tako da je u njenom središtu kuhinja.

Žiri je na takmičenju “Life Challenge 2022” odlučio da je kuća u Igmanskoj ulici u Nišu jedna od šest najlepših u Evropi. Projektovale su je arhitekte KontraStudia.

„Klijent je od početka imao jasne zahteve i očekivanja. U projektovanje kuće ušli smo sa preciznim smernicama, što u našoj praksi nije uobičajen slučaj. Iako se u početku činilo da će proces projektovanja biti lagan i brz, ispostavilo se da su ambiciozni zahtevi i visoki standardi investitora projekat u završnoj fazi učinili teškim, kompleksnim i zahtevnim“, navele su  arhitekte iz KontraStudija za portal Gradnja.rs.

Forma objekta prati kontekst okruženja. Pravougaoni oblik parcele, sa dužom stranicom okrenutoj ka ulici, pružio je arhitektama mogućnost za atipično arhitektonsko rešenje. Izdužena osnova kuće, smena punih i praznih volumena, naglašeni horizontalni pravci, skladne proporcije i veliki prozorski okviri čine kuću I73 po svemu posebnom i prepoznatljivom.

Foto: Relja Ivanić/KontraStudio

Autori navode da je na oblikovanje objekta najviše uticala orijentacija parcele u pravcu sever-jug.

„Arhitektonskim rešenjem objekta težilo se zatvaranju objekta prema ulici i postojećim objektima sa severne strane i otvaranje objekta prema dvorištu južne orijentacije“ – ističe arhitekta Miroljub Stanković.

Dakle, o stepenovanju privatnosti, otvaranju i fenestraciji opne fasade posebno se vodilo računa.

„S obzirom na to da se ulica nalazi sa severne strane parcele, dugačak ulični fasadni front projektovan je sa minimalnim brojem otvora, što objektu daje skulpturalni karakter. Na taj način kuća i dvorište sa bazenom zaštićeni su od pogleda sa ulice, a kuća je u funkcionalnom smislu u potpunosti okrenuta ka privatnom dvorištu“, naglašava Zoran Nikolić, koautor projekta.

Naglašena horizontalnost

Foto: Relja Ivanić/KontraStudio

Iako tako ne deluje, objekat je konstruktivno dosta složen. Primenom tehnike natur-betona na fasadi objekta u prizemnom delu, kao i u delu enterijera, pojačava se utisak povezanosti spoljašnjeg i unutrašnjeg prostora.

Masivna pergola sa dominantnim čeličnim “V” stubovima i čeličnim nosačima sa LLD gredama pojačavaju utisak izražene horizontalnosti i formiraju niz mikro ambijenata oko objekta. Ove mikro celine u letnjim mesecima postaju sastavni deo dnevnog boravka.

Arhitekte ističu da je monohromatska monolitna fasada razbijena oblogom od aluminijumskih profila u dezenu drveta na uvučenom delu prednje fasade. Osim toga, ovaj motiv ponovljen je na dvorišnoj fasadi u vidu pokretnih žaluzina u zoni velike spavaće sobe.

Foto: Relja Ivanić/KontraStudio

Uzimajući u obzir značajnu zapreminu objekta, sa dvovisinskim prostorom u zoni kuhinje, posebna pažnja posvećena je termotehnici, odnosno grejanju i hlađenju, te energetskoj efikasnosti objekta u celini.

Grejanje i hlađenje objekta je kombinovano. Korišćene su toplotna pumpa vazduh-voda, u kombinaciji sa zidnim, parapetnim, plafonskim i kanalskim jedinica. Podno grejanje je urađeno u svim prostorijama na prizemlju i spratu.

Na krovu su ugrađeni solarni kolektori za zagrevanje sanitarne vode.

Foto: Relja Ivanić/KontraStudio

„U cilju obezbeđivanja rezervnog energenta za grejanje u periodima izrazito niskih temperatura, predviđen je i priključak na gas. U dnevnom boravku, funkcionalnu, ali i estetsku ulogu ima kamin“, navode projektanti.

U cilju smanjenja prekomernog zagrevanja kuće u letnjim mesecima, značajnu ulogu imaju pokretne žaluzine. Pored toga, tu je i pergola ispred dnevnog boravka. Zahvaljujući dobro urađenom termičkom omotaču i primenom trostrukog stakla na svim spoljnim otvorima, postignuta je značajna energetska efikasnost objekta.

Kuhinja kao stožer kuće

Za petočlanu porodicu i jednog psa, jedan od glavnih zahteva bio je da objekat bude prostran, otvoren, orijentisan ka dvorištu, a zatvoren prema ulici. U programskom smislu, objekat je podeljen na nekoliko celina: dnevna zona u prizemlju, noćna na prvom spratu, dok su tehničke prostorije i teretana u podrumu.

Prizemlje je uređeno kao otvoreni zajednički prostor sa panoramskim pogledom na bazen i krajolik. Velike staklene površine ka dvorištu čine da se dnevni boravak dodatno vizuelno i funkcionalno širi.

Iako su glavne funkcionalne zone međusobne odvojene, dnevna i noćna zona su povezane dvoetažnim prostorom u zoni kuhinje, betonskim stepeništem i mostom na gornjem spratu. Ovim povezivanjem prostora ne gubi se ni vizuelna, a ni zvučna komunikacija u objektu, što je bio još jedan od zahteva klijenta.

Oblikovanje kuće i organizacija prostora u velikoj meri odredili su i glavne motive u enterijeru. Monohromatska obrada plafona i podova upotpunjena je oblogama i komadnim nameštajem u dezenu drveta. Poseban efekat u enterijeru stvaraju senke, koje pravi prirodno osvetljenje sa krovnog i bočnih prozora kuhinje, kao i pokretnih i fiksnih žaluzina.

„Kako je objekat u eksterijeru horizontalno podeljen, tako je u enterijeru vertikalno povezan, čime je stvoren specifičan unutrašnji ambijent monumentalnog karaktera, atipičan za porodične kuće“ – ističu autori.

S druge strane, stepenovanje terena u delu zadnjeg dvorišta, omogućeno je prirodno osvetljavanje i provetravanje podrumske prostorije. Prostor u podzemnoj etaži namenjen je za organizovanje teretane ili radnog prostora.

***

BONUS VIDEO: Saveti čoveka s najlepšim dvorištem u BG za uređenje terase

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram