Kratak vodič: Kako da postavite laminat u sopstvenoj režiji?

laminat
laminat

Uz malo veštine, volje i znanja možete uraditi puno kućnih poslova, od sređivanja i čišćenja pa sve do onih koji su karakteristični za renoviranje ili adaptaciju životnog prostora. Za one koji pored talenta i veštine imaju i dovoljno slobodnog vremena ove aktivnosti mogu biti pravi užitak.

Samo jedna od tih stvari iz kategorije ,,uradi sam“ jeste i ugradnja odnosno postavljanje podnih obloga, konkretno laminata. On je poslednjih godina postao veoma popularna podna obloga i za to postoji više razloga.

Činjenica je da je ekonomičan, izdržljiv i da se lako postavlja, te vam za njegovu ugradnju nije potrebna pomoć profesionalaca. Treba razlikovati dva osnovna modela i to: one koji se postavljaju lepljenjem i one koji se postavljaju klik sistemom.

A šta vam je potrebno da biste ovaj posao obavili u sopstevnoj režiji saznajte u nastavku teksta.

Spisak potrebnog alata

Dobro obavljen posao zahteva detaljno planiranje i pripremu. U ovom slučaju biće potrebno da pripremite potreban alat, kao i da pronađete savršen model matrijala koji vam odgovara i stilski i cenovno.

Dok se priprema dostavljanje laminata vi možete da pripremite potreban alat za rad.

Neke od osnovnih stvari koje će vam biti potrebne su lepljiva traka, skalpel, metar, rukavice, gumeni čekić, olovka, libela, lepak…

Priprema i tehnika izvođenja radova

Nakon što ste pripremili potreban alat treba pristupiti pripremi podloge na koju se vrši postavljanje. Ona treba da bude očišćena od prašine i drugih čestica, treba da bude suva i ravna i naravno da se skloni sav nameštaj sa nje.

laminat
laminat

Na takav pod nanosi se podloga ili postavka koja može doći u paketu ili se kupuje odvojeno. Najčešće je reč o tankoj ali čvrstoj foliji, a može se postavljati i barijera za vlagu. Obično dolaze u rolni i lako se postavljaju i seku po potrebi dužine, a preporučuje se preklapanje spojeva sa minimumom od 20 cm.

Kada dođe do samog postavljanja tehnika se razliku u odnosu na model koji ste odabrali. Ako je to laminat koji se lepi onda će vam biti potreban i lepak. Drugi model se postavlja po principu klik sistema koji je generalno brži od prethodnog ali i jednostavniji samom činjenicom da se ne koristi lepak već je upotrebljiv čim ga izdvadite iz kutije.

Bonus savet je da krenete od leve strane ka desnoj, da proverite uputstvo u vezi sa pravilnom orijentacijom dasaka, te da tokom procesa poravnavate kraće krajeve.

Obratite posebnu pažnju na lajsne za laminat

Na kraju dolaze na red i lajsne za laminat koje imaju dvostruku funkciju. Osim što su praktične lajsne za laminat imaju i estetsku ulogu u pokrivanju razmaka između kraja i zida.

Kako biste sve uklopili potrebno je da lajsne za laminat kupite u istoj radnji gde i sam glavni materijal za rad.
Način postavljanja lajsni za laminat može se razlikovati, ali im je zajedničko da se one uvek pričvršćuju na zid nikako na pod.

Glavne prednosti

Na kraju, treba istaći glavne prednosti koje laminat ima, kako u odnosu na ostale podne obloge tako i u odnosu na njegove glavne karakteristike.

Akcenat je stavljen na njegovu lakoću ugradnje i postavljanja, ekonomičnost i izdržljivost (otpornost na ogrebotine i mrlje).

Osim toga, ne treba zanemariti ni činjenicu koja se odnosi na cenu ovog proizvoda koji je znatno povoljnji od drevenog. Lakoću ugradnje olakšava i činjenica da oni stižu već kao gotov proizvod bez potrebe da se dalje lakira ili farba i brusi.