Kolor terapija: Idealne boje za svaku prostoriju u stanu

Dom i dizajn 27. nov 202012:57 > 11. maj 2021 14:52
idealna boja
Krečenje u najavi; Foto: Stefanie Grewel / Cultura RF / Profimedia

Možda ste ceo stan okrečili u svoju omiljenu boju, a ipak se ne osećate dobro i smireno. Alison Stendiš, britanska stručnjakinja za terapiju bojom, kaže da svakoj prostoriji odgovara određena boja - proverite da li ste "pogodili".

Hodnik: Zelena 

„Odaberite crna ulazna vrata, koja će biti elegantna i prefinjena, ili tamno zelena, što će im dati efekat raskoši i obilja“, rekla je Alison, dodajući kao opciju i tamno plavu.

Hodnik koji povezuje bi, navodi, trebao da bude u istom tonu. „Možete da ga obojite u nežnu zelenu boju ili da dodate biljke ili slike koje prikazuju prirodu“.

Trpezarija: Narandžasta

Alison je objasnila da tamnija narandžasta ili boja terakote može pomoći da se u vašoj trpezariji osećate ptrijatnije i da razgovor za stolom lepše teče.

„Možete i da uzmete narandžaste prostirke za sto ili stolnjak, umesto da krečite zidove, i  da pazite da osvetljenje bude suptilno“, kaže i dodaje da za ovu prostoriju treba izbegavati plavu, jer može da podstakne nervozu i smanjiti udobnost tokom jela.

Kuhinja: Žuta

„Kuhinje su najbolje kada su obične, ali žute i narandžaste nijanse pomažu probavu. Takođe asociraju na citruse, zbog čega se prostor čini svetlijim i svežim“, ukazuje Alison.

Spavaća soba: Nežno žuta ili plava

U spavaćoj sobi, gde bi dobar san trebalo da bude prioritet, birajte nežne boje, ali budite kreativni s dodacima.

„Spavaće sobe mogu da budu nežno žute i nežno plave, iako mislim da tamno plava boja na krevetu ili čak duboko ljubičasta čini da se u sobi oseća luksuz. Da prodajem svoj stan, dodala bih i nekoliko plišanih crvenih jastuka u sobu. Crvena stimuliše krv i pojačava seksualnu energiju. To omogućava kupcu da oseća da soba takođe podržava tu energiju“, kaže Alison.

Kupatilo: Plava

„Kupatila su u svom najboljem izdanju kad su plava, jer je to boja antiseptika i čistoće. Uvek u kupatilo dodam malo sjaja s narandžastim ili žutim peškirima, možda gumenom patkicom i čašama ili vazom koja je u nekoj toploj boji“, savetuje Alison.

Dnevna soba: Siva, zelena ili plava

Dnevni boravak treba da bude neutralan ili u nežno sivim, nežno zelenim ili plavim tonovima.

„Tople boje bi ipak trebalo da budu na zavesama, jastucima, ukrasima i slikama. Ovom delu treba dodati dozu opuštenosti, živosti u narandžastim, magenta ili žutim bojama. Veliki jastuci su takođe neverovatni za unošenje boja“, smatra Alison.

Radna soba: Žuta

Boje u radnom prostoru trebalo bi da omoguće maksimalnu koncentraciju, a izgleda da za to nema bolje od žute.

„Žuta je sjajna boja za otvaranje uma i pomoć u protoku informacija. Printovi i možda žuti jastuk učiniće ovo područje svetlim i gostoljubivim“, rekla je za Daily Mail, a prenosi 24sata.hr.

***

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram