Kakve pločice će biti u trendu 2023: Italijani to rade bolje

Foto: Shutterstock

Od pločica koje izgledaju kao tapete, preko motiva drveta i bakra, do nameštaja i drskih kombinacija nastalih neočekivanim uparivanjem boja i dezena.

Bolonja je dom najstarijeg univerziteta na svetu, 600 godina starih ostataka Svete Katarine Bolonjske, ali i, tokom četiri dana krajem septembra, sajma Cersaie – velikog događaja za profesionalce u industriji pločica, piše Gradnja.rs.

Ova manifestacija se održava u BologneFiere, impozantnom sajamskom kompleksu smeštenom u poslovnom distriktu udaljenom od centra grada, i predstavlja sjajno iskustvo za svakoga ko voli spektakl na italijanski način.

Pločice kao tapete

Gotovo svaka firma koja je izlagala na sajmu ponosno je predstavila sobu ili displej sa pločicama koje su na prvi pogled, pa čak i drugi, izgledale kao tapete.

Aplikacije se kreću od klasičnih do ezoteričnijih.

Pločice sa motivima mermera

Takođe, svaki proizvođač koji drži do sebe imao je u ponudi ploče koje podsećaju na mermer štampane na keramici, a dizajnirane od strane onih koje je inspirisala priroda.

Od brojnih primeraka izloženih na sajmu, posetioce je posebno impresionirala ponuda Versace Tilea, pokazujući mermer koji je toliko šaren i hiperrealističan da se ne može ni zamisliti u prirodi.

Drvo i bakar

Foto: Shutterstock

Bakar kao glavni zid u kupatilu ili kao pozadina u kuhinji izgledao bi ne baš svakidašnje, ali je lakoća (i svakako cena) pločica koje su odštampane tako da izgledaju kao “original” veoma privlačna.

Drvena tekstura je i dalje veoma aktuelna. Na sajmu su predstavljene brojne pločice koje repliciraju izgled i osećaj godova drveta i pokazuju da ova kombinacija itekako može da funkcioniše.

Pločice kao… nameštaj

Pošto se pločice najčešće postavljaju u kupatilu, razne izložbe u Cersaieju bile su posvećene inovativnoj upotrebi materijala u tom okruženju.

Umivaonici, stolovi za kafu i razni stočići prekriveni keramičkim pločicama su izgleda i dalje trend pogotovo ako volite oštar minimalizam.

Pločice velikog formata, koji su i dalje hit, mogu poslužiti za pravljenje i velikih trpezarijskih stolova.

Dajte šansu bojama

Pločice u boji, korišćene na neočekivane načine, takođe predstavljaju jedan od trendova na ovogodišnjem sajmu.

Traka bordo boje u inače ružičastom kupatilu zvuči zabrinjavajuće u teoriji, ali u praksi je to zabavno i šik, a pomalo i drsko.

Lavabo kao skulptura

Aquabella je predstavila neobičnu kolekciju lavaboa pod imenom Delia koji izgledaju kao skulpture.

Pločice kao u katedrali

Ceramica Francesco de Maio je za novu kolekciju pločica bila inspirisana katedralom Sant’ Andrea u Amalfiju. Pločice veličine 53×53 dekorisane su ručno.

Pastelni baloni

Kompanija Simas izašla je na sajam sa novom kolekcijom umivaonika zvanih Baloon, koja je kao što i samo ime govori, inspirisana balonima. Prirodne boje, oble ivice i sjajna završnica čine da nas ovi modeli vraćaju u detinjstvo.

***

Bonus video: Boemski salonac u kojem je uhvaćen stari duh Zemuna

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram