Kako vrata uklopiti u enterijer?

Foto:Shutterstock

Kod uređenja svakog prostora jedna od poslednjih stvari na koju se misli je dizajn vrata, pogotovo kada su u pitanju unutrašnja vrata. To uvek nekako izmakne sa radara jer se razmišlja o kupovini nameštaja, odabiru rasvete, podova, boji zidova ili uređenju kupatila i kuhinje.

Međutim, ako ste detaljista i želite da Vam sve u stanu bude usklađeno, trebalo bi da uzmete i unutrašnja vrata u obzir kada uređujete svoj životni prostor.

Unutrašnja vrata treba da se slažu sa podovima

Ako gradite novu kuću ili stan potpuno renovirate, sigurno je da ćete birati nova unutrašnja vrata i nove podove. Dizajneri kažu da bi ih trebalo uklopiti da se slažu. Na primer, ne možete odabrati tamna vrata i žute podove, jer će odudarati. S druge strane, možete slobodno odabrati laminat ili parket u boji tamnog drveta i uz to odabrati bela vrata, ako imate bele ili skroz svetle zidove. Tako ćete napraviti kontrast uz pomoć kompatibilnih boja.

Foto:Shutterstock

Danas su prilično popularna vrata u boji drveta – hrasta ili bukve, koja se odlično uklapaju sa laminatima i parketima iste boje. Kada na taj način uskladite vrata i podove, to Vam je već jedan detalj više u dekoraciji prostora.

Na osnovu boje podova i vrata birajte nameštaj

Mnogi ljudi se potpuno pogube prilikom opremanja stana jer, u želji da pronađu savršeni komad nameštaja, na kraju završe sa komodama, vitrinama i nameštajem za sedenje u različitim stilovima i bojama koje se uopšte ne slažu.

Foto:Shutterstock

Kada birate nameštaj vodite računa o boji podova i vrata. Pre nego što kupite, zamislite kako bi se, na primer kauč, uklopio u prostoriju i da li bi previše odudarao. Neki osnovni savet svih koji se bave uređenjem životnog prostora je da se nameštaj odabere u nekim mirnijim tonovima, koji će se slagati sa podovima i vratima, a da se dekorativnim tekstilom, tepisima i zavesama, razbije monotonija i oživi prostor.

Razmislite o boji zidova

Vrata bi trebalo da uklopite sa bojom zidova. To znači da, ako ste skloni tome da sobe krečite u jake boje, onda bi trebalo da odaberete vrata neutralnije boje.

Ne bežite od svetlarnika

Iako su bili popularni pre dosta godina, svetlarnici iznad vrata nisu loša opcija ukoliko su Vam hodnici suviše tamni i uski, a plafoni visoki. To naravno ne znači da ćete iznad vrata od spavaće sobe da stavite svetlarnik, ali možete ih staviti na unutrašnja vrata ispred stepeništa ili od dnevne sobe.

Za ulaz odaberite sigurnosna vrata

Na žalost, danas živimo u takvom vremenu da su nam svima potrebna sigurnosna vrata na ulazu u kuću ili stan. Mnogi se na ovaj korak odluče tek nakon što je njima ili nekom bliskom obijen stan.

Sigurnosna vrata su po kvalitetu i stepenu zaštite podeljena u šest nivoa. Za sve koji žele da ih ugrade na ulaz u kuću ili stan se preporučuje da kupe ona od trećeg nivoa pa na više. Najviša klasa se koristi u bankama i sličnim objektima.

Kada birate sigurnosna vrata uvek obratite pažnju na kvalitet brave. Uvek odaberite kasa brave sa sefovskim ključevima, pre nego obične sa cilindričnim ključevima jer ih je mnogo teže obiti. Iako su sigurnosna vrata izrađena od metala, danas se pomoću novih tehnologija može zalepiti na njih folija (fabrički, naravno) koja se skoro uopšte ne razlikuje od pravog drveta, pa se ne morate bojati da će njihov izgled naružiti ulazak u kuću.