Kako se LED rasveta uklapa u dizajn enterijera

Dom i dizajn 28. okt 202109:58 > 10:13
Foto: Shutterstock

Kad odlučite da je vreme da se malo pozabavite dizajnom enterijera, padaju vam mnoge stvari na pamet: kakav nameštaj da kupite, koju će paletu boja vaša kuća imati, ali i kakvo osvetljenje da postavite.

Da li uzeti obične ili LED sijalice? Koje boje da budu sijalice, toplo žute ili pak hladnije belo? Sva pitanja o osvetljenju ćemo probati da razjasnimo u ovom članku i da pričamo o osvetljenju prostorija u generalnom smislu.

LED Sijalice ili obične?

Ovde je odgovor poprilično očigledan zato što ne postoji aspekt u kojem su obične sijalice bolje od LED sijalica. Obične sijalice su doduše jeftinije, ali ako uzmemo u obzir njihov kratak životni vek, kupovina LED sijalica koje imaju duži životni vek, opcije toplote i boje svetlosti kao i manju potrošnju energije, te zaista nema razloga zašto ne biste dali prednost LED sijalicama.

Koje su različite karakteristike LED rasvete?

Kad ste u prodavnici i gledate koju ćete rasvetu izabrati, morate obratiti pažnju na neke stvari pri odabiru. Možda je najbitnija stvar kod LED rasvete boja svetla, a pored toga postoji i lumen, koji označava jačinu svetla.

Foto: Shutterstock

Boja svetla sijalice

Boja svetla zavisi od toga kolika je temperatura sijalice, niža temperatura proizvodi toplu i žutu svetlost, dok viša temperatura proizvodi hladniju i belu svetlost. Malo je kontraintuitivno, a razlog treba tražiti u talasnim dužinama crvene i plave boje. Crvena boja ima veću talasnu dužinu i manju frekvenciju i samim tim je potrebno manje toplotne energije da se ona proizvede. Plava boja pak ima kratku talasnu dužinu i visoku frekvenciju, te je potrebno više toplote da se proizvede. Temperatura se meri u Kelvinima, a pored same brojke verovatno ćete imati i grafički prikaz boje svetla koje sijalica emituje na kutiji sijalice.

Lumen sijalice

Lumen označava jačinu ili koliko je sijalica sposobna da osvetli prostoriju u kojoj se nalazi. Ovo je direktno povezano sa češće upotrebljavanim vatima (Watt – W). Što više vati, to jače osvetljenje. Isto tako možemo reći što više lumena, to jače osvetljenje. Ovo je veoma bitna stavka kada je u pitanju svrha svetla, da li služi da pruži glavnu rasvetu sobi, da li osvetljava radnu površinu ili radno sto, ili je tu samo za akcentuaciju određenog detalja u sobi.

Foto: Shutterstock

Tipovi LED rasvete

U ovom delu pričaćemo o tome kako se LED rasveta može upotrebiti. Pričaćemo o tri tipa osvetljenja, a to su generalno osvetljenje, radno osvetljenje i akcentuacija.

Generalno osvetljenje

Kada je u pitanju generalno osvetljenje sobe, bitno je da koristite srednje jaku ili jaku svetlost koja će osvetliti svaki deo sobe i omogućiti normalno funkcionisanje. Ovde možete birati da li ćete uzeti toplije ili hladnije boje u zavisnosti od palete boje vaše sobe ili od toga čemu služi soba: kuhinja je uglavnom radna soba, te belo i hladno svetlo najviše odgovara dok u spavaćoj možete koristiti i žuto i toplo svetlo za relaksaciju.

Radno osvetljenje

Ako u sobi imate radni sto ili radnu površinu na kojoj je potrebno posebno osvetljenje, radno osvetljenje u vidu lampe je ono što vam treba. To je uglavnom jaka i fokusirana rasveta.

Akcentuacija

Ovaj poseban tip osvetljenja se odnosi na osvetljavanje određenih detalja u sobi, kao na primer iznad ili ispod slike na zidu, ispod ukrasa, na zidu, polici ili bilo koji drugi deo sobe, koji želite da naglasite.

***

Bonus video: Pica u kućnim uslovima

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram