Stručnjakinja za enterijere nudi ideje za dekoraciju stola za proslavu Božića i Nove godine dostojne časopisa .
Umorni ste od beskrajnog skrolovanja po Instagramu u potrazi za inspiracijom kako da dekorišete sto za praznike? Ne brinite, tu je Atena Kalderone – autorka, dizajnerka, kuvarica, osnivačica Eyeswoona i začetnica viralnih dizajnerskih trendova koje ste sigurno videli na Instagramu, ali niste znali kako da ih rekreirate. Za nju je estetski uređen praznični sto centralna tačka svih proslava, jer je to mesto gde ljudi dele svoje priče, izražavaju se kroz ukuse, boje i oblike, i, pre svega, stvaraju uspomene sa svojim najmilijima.
„Volim dizajnirati svaki aspekt – sto, jelovnik, cveće, rasvetu. To je savršen spoj mojih strasti: hrane i dizajna,“ kaže ona iz veličanstvene dvorane Palazzo Talìa. U novembru prošle godine, upravo tamo je proslavila svoj 50. rođendan. Kada organizuje večeru, Atena pažljivo razmišlja o svakom detalju, ali narativ – priča koju želi ispričati i osećaji koje želi da probudi – uvek joj je primarni fokus.
„Kada me ljudi pitaju za savet kako dekorisati sto za praznike, uvek kažem da sve – od sastojaka do odeće koju nosimo – treba da bude dosledno i holistički povezano,“ ističe.
Za rođendansku postavku, inspiraciju je pronašla u italijanskom stilu Dolce Vita.
„Nakon gotovo 10 godina osmišljavanja večera i događaja za klijente, ovo je prvi put da sam postavljala sto samo za sebe. Želela sam da sve odiše raskoši starog Rima, ali s dozom suzdržanosti. David Prior iz PRIOR-a upoznao me je s neverovatnim hotelom Palazzo Talìa. Velika dvorana u kojoj sam organizovala zabavu pomogla je da se stvori dramatična atmosfera, s drevnim freskama na zasvođenom plafonu, mermernim podovima i skulpturama. Bilo je čarobno,“ rekla je za Architectural Digest.
Stvorite snažnu priču, od jelovnika do vaše haljine
„Celokupni narativ je osnovni element koji povezuje sve, pa čak i ono što nosim. Za rođendan me inspirisao Rim – njegova istorija, lepota i dekadencija. Grožđe, važno kao ikonografija rimske istorije, bilo je početna tačka koncepta. Takođe je poslužilo kao osnova palete boja s obe strane Trga svetog Petra, što me nadahnulo da imam dva zakrivljena stola.
Dilan Trip je pronašao sezonsko cveće koje je dočaravalo ružičaste nijanse grožđa, ali je takođe bilo dovoljno snažno da izdrži kaskadnu strukturu i pretvori moju viziju u stvarnost. Htela sam da sve odzvanja uz neutralne satenske stolnjake – nabori i draperije podsećali su na haljine iz pedesetih godina. Takođe sam sarađivala s talentovanim Omerom Gilanijem kako bismo čak i mrtvu prirodu od mesnatih proizvoda učinili sofisticiranom, s raznim vrstama sireva i tornjem od maslaca u stilu dolce vita. Uz savršeno postavljene čaše, sto je postao upečatljiv i bezvremenski.“
Slojevito osvetljenje uz sjaj sveća
„Obožavam treperave senke sveća na stolu. Imaju nešto izuzetno romantično. Važno je da osvetljenje bude prigušeno i slojevito – kombinacija podnih i stonih lampi omogućava ljudima da se kreću prostorom bez osećaja da su u centru pažnje. Zatamnjeno, ali blistavo i tajanstveno okruženje uvek je zabavnije. Jedine sveće koje smo imali bile su one na stolu, ali brzo smo shvatili da bez podnih sveća cvetni slap nije ostavljao željeni utisak. U poslednjem trenutku smo otrčali u radnju po još sveća.“
Pripremite muzičku podlogu koja se razvija
„Moj suprug Viktor i moj sin su DJ-evi; na našim večerama uvek postoji pažljivo odabrana plejlista. Umesto statičnosti, umetnici i žanrovi se menjaju. Počnite s nečim sporim i prijatnim, a zatim pojačajte ritam kako večera odmiče, vino teče, a ljudi su raspoloženi za ples“, kaže ona.
„Na mom rođendanu imali smo džez bend uživo za predjelo, harfu koja je svirala sanjivu muziku tokom večere kako bi podstakla razgovor, a veče smo završili plesom dok smo Viktor i ja sa sinom bili za miksetom. Bilo je epski“, zaključuje.
Hrana kao neprikosnovena zvezda svake zabave
„Volim videti hranu na tanjiru – boju, teksturu, oblik. Preferiram plitke činije, dovoljno duboke da u njima mogu poslužiti salate, testenine ili jela od žitarica. Hranu slažem na umetnički način kako bi privukla poglede i zadržala pažnju. Uvek uključim neki element na stolu koji reflektuje sezonski stil: crveno i narandžasto lišće hrasta u jesen ili elegantne lala u proleće. Ključni savet: poseta lokalnoj pijaci inspiriše meni. Kombinacija jela utiče na paletu boja na stolu, pa čak i na dekoraciju. Jednostavno aranžirano voće i povrće na stolu može izgledati veoma elegantno“, priča ona, pa dodaje:
„Na mom rođendanskom stolu, grozdovi grožđa bili su savršeni centralni ukrasi. Tokom zimskih meseci, posebno volim crvenu endiviju i roze radič zbog njihove upečatljive lepote. Njihova gorčina uravnotežuje bogate ukuse kojima se prepuštamo u hladnijem periodu godine. Neke činije sam napunila kruškama, a druge grožđem, sve okruženo svećama koje stvaraju toplu, sanjivu atmosferu pogodnu za razgovor do duboko u noć.“
Gosti sa sličnim interesovanjima
„Volim okupljati ljude sa sličnim interesovanjima – razgovor se prirodno razvija. Spoj različitih talenata i ličnosti uvek donosi inspiraciju. Kao domaćica, trudim se da se krećem oko stola, povezujem ljude i podstičem dijalog. Često na kuhinjskom pultu napravim stanicu za samoposluživanje sa činijama koje sadrže pića, grickalice, sosove i masline – mesto gde se gosti rado okupljaju i ćaskaju“, ističe Atena.
„Volim da obrok bude ležeran. Prijatan, porodični stil može biti istovremeno i elegantan. Postavite stanicu sa svim što je potrebno kako bi se gosti sami poslužili, a zatim se opustite i družite dok oni uživaju u hrani. Jer, budimo iskreni, svi volimo da se okupimo oko kuhinjskog ostrva, umesto da budemo ograničeni na formalnu večeru,“ zaključuje.
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: