Kako nam veliki aparati u domaćinstvu mogu uštedeti struju

Foto: Shutterstock

Racionalna potrošnja električne energije podrazumeva posvećivanje pažnje načinu korišćenja uređaja, vremenu kada se uključuju i isključiju, kao i odabranom principu rada. Da bi mesečni obračuni i računi bili u što manjem novčanom iznosu, važno je prilikom kupovine ispitati koja je energetska kategorija u pitanju, kapacitet rada i dostupna podešavanja.

Najčešće, u moderno opremljenim domaćinstvima nalaze se mašine za sušenje veša, u kupatilima naravno bojleri, kao i raznovrsni modeli šporeta u ambijentu kuhinje. Svaki uređaj, bilo da je u pitanju bela tehnika ili mali kućni aparati, stvaraju određeni nivo potrošnje, a čak gabaritna tehnika može racionalnim korišćenjem uštedeti električnu energiju.

Upotreba mašine za sušenje veša na racionalan način

Mašine za sušenje veša deo su velikog broja domaćinstava, kao inovativna bela tehnika koja obezbeđuje mekoću i nežnost veša, uz suvoću tokom čitave godine i svežinu koja dugo traje. Kako su mašine za sušenje veša veliki potrošači električne energije, efikasno umanjenje računa za struju moguće je uz praćenje oznaka energetske efikasnosti, kao standardnog sistema ocena koju definiše Evropska unija.

Energetska efikasnost mašine za sušenje veša kreće se od A+++, B, C do D. Modeli sa toplotnom pumpom, kao i sa kondenzatorom preporučuju se za korišćenje u većoj meri od odvodnih mašina. Stvarna potrošnja struje na godišnjem nivou zavisi od ličnih navika, a procena se formira na osnovu 160 ciklusa sušenja delimičnog i punog bubnja, dok se troškovi smanjuju i za 50% odabirom najnovijih modela sa višestrukim podešavanjima.

Bojleri kao uređaji koji se svakodnevno koriste i dopunjavaju

Korišćenje tople vode u kupatilu omogućavaju bojleri, dok se protočni električni uređaju instaliraju i u prostor kuhinje. Inovativni bojleri su veliki potrošači, ali ukoliko se uključuju samo noću kada je struja jeftinija, mesečni račun biće manji i do nekoliko stotina dinara. Potrošnju električne energije trostruko uvećavaju bojleri koji se uključuju tokom čitavog dana, pa je preporuka izbegavati takav način rada.

Efikasne uštede bojleri postižu i kada se podešavaju na optimalan nivo temperature, osim kontinuiranog zagrevanja na maksimumu, što istovremeno produžava njihov vek upotrebe. Energetska efikasnost prati se i na etiketi uređaja – najviši nivo isplativosti i optimalne potrošnje je označen tamno zelenom, a najniži crnom bojom, što je razvrstano po klasama.

Električni šporeti – spoj ploče i rerne za pametnu pripremu obroka

Električni šporeti su vrsta bele tehnike koja se svakodnevno i vrlo frekventno koristi u domaćinstvu, radi pripreme najboljih obroka, ali uz optimalnu potrošnju struje, a danas su popularni i odvojeni modeli indukcione ili klasične ploče i rerne. Energetska efikasnost koju imaju šporeti zahteva određeni nivo trošenja električne energije – preko 12% godišnjih troškova struje za tročlanu porodicu, a preporuka stručnjaka jeste razvoj navika koje umanjuju potrošnju.

To podrazumeva kuvanje nekoliko obroka istovremeno, zatim korišćenje većih umesto manjih ringli, pečenje bez otvaranja vrata rerne i isključivanje pre finiširanja pripreme. Pored toga, indukcione ploče štede energiju, a energetsku efikasnost obezbeđuje klasa A+, koja troši i do 40% manje struje od B kategorije.

Postoji veliki broj značajnih potrošača struje u domaćinstvu, u koje se ubrajaju mašine za sušenje veša, bojleri, šporeti i mnogo toga drugog. Energetska efikasnost obezbeđuje se praćenjem parametara klase i potrošnje u kilovatima na godišnjem nivou, kao i uz racionalnu potrošnju u određeno vreme i na način koji će pružiti značajnu uštedu novca.