Kako da vaše dvorište bude najlepše ovog proleća

uređenje dvorišta
Foto:Shutterstock

Svakog novog proleća kreće nova avantura vlasnika dvorišta i bašta oko uređenja i sređivanja nakon zimskih kišnih i snežnih dana. Puno posla čeka vlasnike bašta da svoj dom pripreme i pretvore u pravi kutak i raj za uživanje u predivnim prolećnim i letnjim danima.

Dolaskom proleća priorda se budi, zelenilo lepo sređena trava i raznovrsno cveće oduvek su bili najveći adut lepote i raskoši jednog dvorišta, ali postoje mnogo sitnih stvari koje svaki domaćin može samostalno izvesti koje bi uz prelepo cveće i zelenilo učinilo da jedno dvorište bude lepše od mnogih parkova i javnih površina koje uređuju na desetine ljudi.

Prolećno čišćenje dvorišta

Pre bilo kakvih početnih radova u vrtu neophodno je izvršiti kompletno čišćenje i sređivanje bašte. Nakon hladnih zimskih dana bašti će biti neophodno jedno dobro čišćenje osušenog uvelog lišća sitnog i krupnog korova koji je nastao tokom zime, orezivanje biljaka ako imate u vrtu i uništavanje uvelog i starog cveća pranje staza oko kuće i trotoara vodenim šmrkom. Za staze od ulice do kuće i trotoare oko kuće preporučujemo staze od kamena pre svega zbog kvaliteta čvrstoće i dugotrajnosti. Prirodni kamen predstavlja idealno rešenje za sve vrste dvorišnih staza i zbog otpornosti na habanje i atmosferske pritiske kao i zbog lakoće održavanja. Danas u ponudi ima raznovrsnog kamena tako da se savršeno može uklapati u ostali ambijent dvorišnog prostora.

Cveće i travnjak

Za mnoge ovo je najbitnija stavka uređenja dvorišnog prostora ali verujte da nije sve u cveću i travi. Tačno je da je ovo zbog svojih jarkih boja prvo ono što primetite u svačijem vrtu tako da je važno i da se potrudite pre dvega oko redovnog održavanja i košenja travnjaka ali isto tako o blagovremnoj sadnji cveća kako bi u leto njeni cvetovi dostigli vrhunac. Neophodno je i povremeno navodnjavanje travnjaka kako bi što duže zadržao onu jarku zdravu zelenu boju. Prema savetima stručnjaka a i praksa je pokazala da je travu najpraktičnije kositi jednom u pet dana kako bi trava bila gušća i raskošnija a i travnjak redovno osvežavao. O cveću bi mogli da govorimo satima i nedeljama ali proleće je pravo vreme za sadnju lukovica one se obično sade od marta do maja a mogu cvetati i kasno u jesen u zavisnosti od vremenskih prilika.

Fontana ili bazen kao izvor protoka energije

Od drevnih kineskih naroda smo naučili da je protok vode u bašti znak i za dobar protok zdravlja,novca, energije i harmonije u jednom domu. U zavisnosti od površine vašeg dvorišta možete sebi priuštiti i neku od atraktivnih i jedinstvenih fontana koje se mogu napraviti od malo kamena i mnogo mašte. Lomljeni kamen je nešto što se najčešće može sretati prilikom izrade fontana ali i kao plaža oko bazena jer nije porozan, lako upija vodu, čini vašu fontanu ili bazen jedinstvenim i predivnim mestom gde se možete odmoriti uživati i napajati energijom u slobodno vreme.

Ograda kao ogledalo bašte

Stara srpska izreka „ogradi pa gradi“ nije odvajkad za džabe na našim prostorima. Ograde su često i zaštita ali i ogledalo jednog vrta i bašte. Od davnina u starim domaćinskim kućama u Srbiji ograde su bile zidane ili starom dobrom ciglom ili klesane kamenom ili nekim drugim prirodnim materijalom. Osim zaštitiničke uloge ograda prvenstveno štiti od vetrova, smetova, nanosa raznih djubriva i prašine kao i bakcila i bakterija koje ta prljavština sa sobom nosi. Prirodni kamen se po ceni ali i kvalitetu znatno izdvaja od ostalih materijala tako da ukoliko se odlučite za zidanje ograde ovaj materijal biće pun pogodak za vaš dom. Odlikuje se raznolikom bojom, vrstom, strukturom ali i načinom sečenja i postavljanja.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram