Kako da vam lavanda preživi u stanu

Foto: Shutterstock

I sami ste se sigurno uverili da lavanda ne uspeva samo na moru, već i u gradu. Kako da je održite i šta joj prija?

Iako nije autohtona vrsta u Srbiji, lavanda dobro podnosi naše klimatske uslove i može se uspešno gajiti, uz par mera predostrožnosti, piše Kuća stil.

Optimalni period za sadnju lavande su prolećni meseci april i maj, pri čemu je jako bitno voditi računa o tome da zemljište mora da bude dobro drenirano tj. propusno, vlažna područja treba izbegavati.

Kod uzgajanja lavande u saksijama, važno je staviti drenažni sloj šljunka na dno saksije. U početnoj fazi, nakon sadnje, zahteva zali­vanje, dok kasnije jako dobro podnosi sušu, a tokom zimskih meseci je ne treba zalivati.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Cherry Lynn Ramos-Ignacio (@jackche)

U uslovima kada je zemljište bez vode može da podnese i jako niske temperature, čak do -20 C, ali voda u zemljištu dovodi do smrzavanja korena.
Takođe, bitno je da lavandu pozicionirate na mesto gde će biti zaštićena od vetra i imati puno sunca, jer u senci ne uspeva.

Ukoliko je gajite, možete sami veoma lako osušiti cvetove lavande. Treba da ih uberete odmah nakon otvaranja pupoljaka i, u što kraćem roku nakon branja, u svežnjevima okačite cvetom na dole da se suše na vazduhu. Osušen cvet lavande podjednako je mirisan kao i svež i može se koristiti u potpuriju, mirisnim kesicama za osveženje ormara i spas od moljaca.

Osim cveta, i sitno naseckani sveži ili sušeni listići lavande se mogu koristiti kao začin u nekim jelima, ili kao čaj.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram