Kako da renoviraš staru kadu za 20 evra

Dom i dizajn 12. mar 202113:47 > 11. maj 2021 14:20
Foto:Shutterstock

Kultura stanovanja u Srbiji ipak ima veze i sa platežnom moći. Sam ambijent u kom živite može da se osveži detaljima koji ne moraju da koštaju ništa, ali šta kad vam se pohaba sofa, ili izguli kada, a nemate dovoljno novca ni da pozovete majstora, šta onda? Ostaje vam sistem - uradi sam.

Kako do svežeg izgleda kupatila bez lupanja pločica, vađenja kade i skupih intervencija? Keramiku i kadu možete prefarbati!

Osim estetske strane, farbanje kade je dobro i zbog toga što ovim postupkom uklanjate rđu s površina.

Sajt Gradnja.rs otkriva korak po korak kako sami ofarbate kadu za 20 evra.

Pre početka farbanja kade, neophodno je da se ona prvo dobro išmirgla pomoću šmirgle granulacije P180. Nakon šmirglanja, površina se prebriše posebnim razređivačem koji će očistiti kadu i pripremiti površina za nanošenje farbe. Cena razređivača je 100 din.

Set za farbanje se sastoji od litra bele Temadur 20 boje, razređivača za boju i herter (učvršćivač). Ceo set košta 2.350 din (20 evra). Jedan set je dovoljan da se kada može ofarbati u neophodna dva sloja.

Za nanošenje prvog sloja se u pola litre boje doda pola razređivača za boju i pola hertera. Tek nakon tri do četiri sata od nanošenja prvog sloja može se naneti drugi sloj. Bitno je da se ne zameša sve odjednom, jer će boja da se stvrdne i neće se moći iskoristiti za mazanje drugog sloja.

Za nanošenje boje se predlaže Anza valjak za ekstra glatke površine i Anza četku koja se koristi za manje pristupačna mesta.

Iako se boja jako brzo suši, mora se sačekati sa kvašenjem kade prva tri dana. Nakon ovog perioda, kadu možete nastaviti normalno koristiti, prati i čistiti istom kućnom hemijom koju ste koristili i pre farbanja.

*

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram