Kako da doteraš stan za prodaju tako da oduševiš kupce

Uređenje stana za prodaju uz ove savete nikad nije bilo lakše, Foto: Lana Kray / Alamy / Alamy / Profimedia

Mnogi agenti za nekretnine daju baš ove savete za uređenje stana za prodaju.

Mnogi agenti tvrde da ‘stajling’ može napraviti veliku razliku kada prodajete stan. Može vam pomoći da dodate vrednost, privučete više kupaca i pomognete da se vaša nekretnina proda brže. Dakle, ako želite da oglasite svoj stan na tržištu, ovo su vrlo bitni koraci koje treba da preduzmete kako bi izvukli maksimum iz onoga što imate.

Ne živimo svi u velikoj porodičnoj kući – i mnogi od nas to ne žele, ali kada je u pitanju prodaja važe isti principi. Kupci žele da sobe budu prostrane i svetle, žele da stan bude funkcionalan i da ima upotrebljiv životni prostor. Oni vole otvorene prostore i, naravno, privatnost i žele da osete da je stan dobro održavan. Naravno, možete angažovati profesionalca, ali ako želite da to uradite sami, otkriveno je nekoliko isprobanih, efektnih saveta koji će vam pomoći da pripremite svoj stan za profitabilnu i brzu prodaju.

Napravite odličan prvi utisak

Prvo što treba da uradite je da se uverite da sve izgleda čisto i održavano. Sveže ofarbana ulazna vrata će izgledati sveže i privlačno. Kvake na vratima treba da budu čiste i ako su izgrebane razmislite o njihovoj zameni. Ako imate prostor ispred ulaznih vrata, biljka u saksiji ispred ulaza može pomoći da vaš dom bude prijatniji. Ako vaš zajednički ulaz u zgradi izgleda prljavo – metlu i krpu u ruke i na posao.

Kuhinja – prostorija koja prodaje

Kuhinja je jedina prostorija koja može potvrditi ili raskinuti prodaju. Obično je to najskuplja soba u svakoj kući, tako da potencijalni kupci ne žele da vide kuhinju kojoj je potrebna potpuna nadogradnja. Evo liste na šta treba da se fokusirate:

Očistite nered sa svojih kuhinjskih polica.

Razmislite o farbanju zidova ako im je potrebno osveženje.

Ako vam vrata ormarića izgledaju pomalo istrošeno, razmislite o njihovoj zameni ili ako je to van budžeta, zamena ručki na ormarima i fiokama može napraviti veliku razliku.

Ako je osvetljenje loše, razmislite o podizanju osvetljenja postavljanjem fluorescentnih ili reflektora ispod gornjeg ormana ili iznad radnih površina.

Ako je vaša radna površina izgrebana ili isflekana, možda je bolje zameniti je.

Stvorite osećaj prostranosti

Vaš cilj ovde je da učinite da vaš stan izgleda što je moguće veći – oslobodite što više prostora na podu i da obezbedite da ne izgleda natrpano, jer to može imati veliki uticaj na vizuelni utisak o veličini stana. Obezbeđivanjem jasno definisanih dnevnih, trpezarijskih, spoljašnjih, kancelarijskih prostora, spavaćih soba itd. pomoći ćete u stvaranju reda i percepcije prostora.

Neutralne boje na sofi

Da bi vaša dnevna soba bila veća, stilski trik koji dizajneri enterijera koriste su neutralne boje na vašoj sofi. Ako je vaša sofa u sličnom tonu sa zidovima, ona će se uklopiti i neće dominirati prostorom. Takođe, korišćenje nijansi jedne boje u prostoriji će stvoriti koheziju i učiniti da se soba oseća otvorenijom. Pošto u prostoriji obezbedite malo kontrasta, kupac će moći da gleda kroz sobu bez prekida, stvarajući iluziju većeg prostora. Interesovanje možete dodati različitim teksturnim elementima kao što su jastuci, navlake i tepisi.

Maksimalno iskoristite boravak na otvorenom

Ako imate balkon, iskoristite to na najbolji način. Ima li mesta za dodavanje kompletne postavke stola i stolica? Treba vam samo 1-1,5 m čistog prolaza oko stola i stolica. Dodavanjem ovoga ne samo da će vaš balkon učiniti većim, već će stvoriti dodatni dnevni boravak koji je veoma privlačan kupcima. Ako nemate dovoljno prostora da stavite sve to, razmislite o dodavanju malog stola i nekoliko stolica sa šarenom saksijom i jednom velikom efektnom biljkom, koja će prostoru dati prirodniji vajb iako ste možda smešteni u urbanom delu grada.

Koristite ogledala

Dodavanje ogledala može odmah učiniti da soba deluje prostranija. Ona pomažu da se reflektuje svetlost što pomaže da soba izgleda svetlije i može dati iluziju drugog, dodatnog izvora svetlosti u prostoriji. Za male prostore ogledala mogu stvoriti iluziju većeg prostora.

Sredite kupatilo

Očistite pločice i fugne i uverite se da su vaši prozori, ogledala i paravani za tuširanje besprekorni i bez tragova.

Kupci vole luksuz, pa razmislite o korišćenju svežih debelih belih peškira, sipajte neutralan tečni sapun, dodajte mirisnu sveću, malu biljku u saksiji ili rezano cveće i neke proizvode za kupanje atraktivnog izgleda.

Na kraju krajeva, kade i umivaonici sa mrljama ili pukotinama nisu privlačni, pa razmislite o tome da ih ponovo emajlirate i ako vaše pločice izgledaju pomalo istrošeno, svež sloj boje za pločice na zidovima će ostaviti utisak potpuno novog kupatila.

Spavaća soba

Koristite neutralne boje da bi vaša spavaća soba izgledala veće. Smanjite količinu nameštaja da biste maksimalno povećali osećaj prostranosti.

Prostor za skladištenje u spavaćoj sobi je još jedna karakteristika koju kupac traži. Da biste smanjili zahteve za ograničenim prostorom u malim spavaćim sobama, razmislite o instaliranju ugradnih garderobera, ali neka budu što jednostavniji, da troškovi ne budu preveliki, piše LJHooker.

Koliko god da su vaše spavaće sobe velike, izgledaće male ako su pretrpane vašim ličnim sitnicama. Kada dođe vreme za prodaju, pobrinite se da uklonite nered i lične stvari kao što su fotografije. To ne znači da vaše sobe moraju da izgledaju potpuno bezlično, ali nekoliko egzotičnih bočica parfema, starinska šoljica za čaj pored kreveta ili romantične sveće mogu učiniti da se soba deluje kao ‘kod kuće’ za potencijalne kupce.

***

Bonus video: Stvari koje često gubimo

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram