Kako da baštu pripremimo za proleće i rast biljaka

Bašta
Foto: Matelly / ImageSource / Profimedia

Čim grane sunce i dani postanu topliji, rađa se i želja da što više vremena provodimo napolju, te vrtovi postaju najdraži deo svakog doma.

Stoga je važno i da se na vreme posvetimo njihovom uređenju kako bi ovaj prostor bio ne samo prijatan i praktičan, već i estetski neodoljiv. Kako se nekad malim promenama postižu veliki efekti, pogodno je korišćenje crvenog malča za staze i zemljišni prostor oko biljaka.

ŠTA JE MALČIRANJE?

Da bi zemljište bilo na izvestan način zaštićeno, a sama bašta obogaćena lepim dekorom, vrlo često se pristupa posipanju malča na tlo. On podrazumeva rastresit sloj granulata najčešće organskog porekla. Njegovoj rasprostranjenosti, i pored brojnih prednosti, doprinosi i to što može biti i u različitim bojama i kao takav veoma dekorativan, te tako imamo crveni malč, zeleni, plavi, crni, žuti. Ove su boje visokog kvaliteta, trajne i ne podležu atmosferskim uticajima, niti će doprineti javljanju bilo kakvih po tlo nepovoljnih efekata.

REŠENJE KOJE JE I DEKORATIVNO I PRAKTIČNO

Ukoliko, na primer, izaberete crveni malč, budite sigurni da će vaš vrt ili pak pojedine žardinjere izgledati modernije i neobičnije, a same biljke biće istaknutije, naročito jer se njime ostvaruje kontrast sa zelenom bojom rastinja. Štaviše, omogućuje stvaranje neverovatnih kreacija i ovaploćenje mnogobrojnih dizajnerskih rešenja, te ga, osim zaljubljenika u vrtlarstvo, rado koriste i pejzažne arhitekte. Osim što će sam vizuelni utisak biti vrlo efektan i atraktivan, upotreba crvenog malča sa sobom nosi i druge pogodnosti. Naime, samo tlo biće zaštićeno od pojave korova, zadržavaće vlažnost koliko je potrebno i sprečavati isparenja, lakše će se prilagoditi temperaturnim promenama, odnosno neće se previše zagrejati niti ohladiti, i biće obogaćeno hranljivim materijama. Jednostavno, primena crvenog malča ne doprinosi samo estetici bašta, već je i prilično korisna.

ZA BUJNE BILJKE – ODGOVARAJUĆI SUPSTRAT ZA CVEĆE

Da bi uživanje u bašti bilo potpuno, bitno je i da je oplemenjena raznolikim biljem, koje je zdravo, jedro i bujno, i koje može pružiti veličanstven vizuelni utisak i učiniti da ceo vrt, čak i mali, deluje raskošno. Prilikom presađivanja ili sadnje biljaka, bilo u leje, saksije ili žardinjere, naročito s početkom proleća, bitno je obezbediti kvalitetan supstrat za cveće. Kako su supstrati za cveće izuzetno važni za njegov uspešan rast i razvoj i faktički neodvojivi deo njihove nege, otuda treba biti i pažljiv pri izboru, te izabrati proizvod koji je proveren i čija će svojstva pogodovati određenoj biljci. Iako postoje različiti proizvođači supstrata za cveće, drugačijih sastava, njihovi su načelni zadaci da omoguće biljkama dovoljno zadržavanje vode, ali pospeše drenažna svojstva, obezbede optimalno strujanje vazduha i budu odlikovani odgovarajućim pH vrednostima.

KAD DOĐE VREME ZA UREĐENJE

Sređivanje eksterijera iziskuje veliku posvećenost, trud i zalaganje pri izboru adekvatnog bilja, ali i njihovog potonjeg negovanja i održavanja. Pored trave, cveća i drveća, ukrasnog žbunja, za vrt iz snova potrebno je urediti i stazice, osmisliti prostor za odmaranje, nabaviti baštenske garniture, klupice, ležaljke za sunčanje, napraviti roštilj. Međutim, nekad i bez velikog ulaganja, ali uz malo kreativnosti i neizmerne ljubavi i najobičnije dvorište može izgledati kao iz časopisa i biti prava oaza spokoja.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram