Kada se renoviranje ne sme odlagati?

Foto: Shutterstock

Renoviranje stana podrazumeva izvođenje poslova koji služe da unaprede životni prostor kroz poboljšanje njegovog izgleda, bezbednosti i funkcionalnosti. To obuhvata različite radove koji se kombinuju i organizuju u zavisnosti od potreba konkretne nekretnine pa su oni nekada obimniji, a nekada podrazumevaju delimičnu adaptaciju.

Rezultat se postiže kroz nekoliko sedmica i dobija se nekretnina koja više vredi, bezbednija je za stanovanje i ne zahteva nikakva veća ulaganja u budućnosti, čak i duže od nekoliko decenija.

Kada je neophodno potpuno renoviranje stana?

Temeljno renoviranje stana obuhvata izmene instalacija i vodovodnih cevi što podrazumeva radove unutar zidova i podova, kao najkomplikovaniji deo poslova.
Ipak, kada su električne instalacije dotrajale, kada nisu menjane nekoliko decenija i kada ne podržavaju razmeštaj i funkcije savremenih aparata, neophodno je da se mreža zameni i kablovi postave drugačije.

I vodovodne cevi treba promeniti ako je prethodno renoviranje stana bilo pre više od dve decenije jer će se tako preduprediti moguće havarije i osigurati da se ni podne i zidne obloge ne menjaju radi nekih budućih radova.

Adaptacija se bez odlaganja radi i ako prostor nije praktičan i dovoljno iskorišćen što se može promeniti sa uklanjanjem pojedinih zidova ili novim pregrađivanjem.
Svi ovi radovi mogu da se rade zasebno, u kombinaciji, a za cilj imaju stvaranje funkcionalnog i sigurnijeg prostora za život.

Bilo da se radi delimična ili potpuna adaptacija, jedno je sigurno – završni radovi na podovima i zidovima imaju važnu estetsku komponentu i neizostavan su deo renoviranja svake nekretnine. Zato je važno napraviti dobre odluke i postaviti najbolje vrste.

Završni radovi – neophodna zamena podnih i zidnih obloga, ali i hoblovanje parketa i drvenih podova

Postavljanje novih podnih i zidnih pločica i zamena podova je samo jedan segment renoviranja jer se dosta toga radi i na restauraciji kada god je to moguće.
Drvo je „živ“ materijal koji se menja vremenom, unosi prirodan element u stambeni prostor pa ga zbog toga čini toplijim i prijatnijim mestom za život.

Nakon višegodišnjeg habanja zahtevaće negu i pravilno saniranje da bi nakon toga moglo da traje još dugo godina. Hoblovanje parketa je jedini način da se starim podnim oblogama vrati prirodna lepota, a posao se radi upravo tokom završne faze renoviranja.

Posebnim mašinama se skida površinski sloj laka i prljavštine, drvo dobija prvobitni izgled i spremno je za lakiranje. Radovi donose puno prašine, neprijatno isparenja od lakiranja i neophodno iznošenje kompletnog nameštaja.

Bilo da se planira sveobuhvatna zamena ili ne, svakako treba razmotriti i hoblovanje parketa ili brodskog poda ako se već izvode radovi u domu. Jednom dobro urađena neće zahtevati nikakve promene u budućnosti.

Na ovaj način se svi obimniji radovi završavaju istovremeno što ima i praktičan i estetski učinak. Štedi se vreme i novac, podiže vrednost nekretnine kao i kvalitet stanovanja.

Bilo da je u pitanju neophodno renoviranje ili ne, reč je o složenim poslovima koji se moraju organizovati dobro da bi majstori različitih struka radili zajedno i postigli najbolje rezultate u najkraćem vremenskom periodu.

Važno je konsultovati stručnjake i precizirati koliko je opsežna adaptacija, koliko će vremena trajati i koliko će novca iziskivati. Nekada je zamena najbolji izbor, ali nekada je moguće i vratiti raniju lepotu, naročito predmetima od prirodnih materijala kakva je stolarija i drveni podovi.

Uz malo strpljenja, pravu firmu za adaptaciju i adekvatan budžet, ceo proces će biti urađen brzo i kvalitetno, jednom i bez potrebe za ponavljanjem u narednim decenijama.