Jesu li kožne ugaone garniture dobar izbor za enterijer

Dom i dizajn 26. feb 202213:01 > 13:33
kožna ugaona garnitura
Kožna ugaona garnitura je uvek odličan izbor, Foto: Astronaut Images / Caia Image / Profimedia

Ugaona garnitura predstavlja glavni komad nameštaja gotovo svakog dnevnog boravka. Zbog prostora koji zauzima, vizuelno je dominantna, a upravo iz toga razloga mnogi posvećuju dosta pažnje izboru ovog komada nameštaja.

Kožne ugaone garniture sve više su popularne, najpre zbog toga što su lake za doržavanje, ali i zbog elegancije koju nosen sa sobom. Međutim, to nisu jedine prednosti kože kao materijala.

Koža je hladna, ali laka za održavanje

Nameštaj izrađen od kožnih materijala pojedinim ljudima čini se kao hladan element u materijalu. Osim što koža, kada prvi put sednete na nju, ima izvestan stepen hladnoće, leti se ona lepi za telo, pa se to smatra takođe manom. Sasvim je izvesno da je za ljude koji imaju ovakav stav bolji izbor ugaona garnitura od štofa ili nekog drugog materijala. Međutim, porodice sa decom često biraju kožne ugaone garniture iz prostog raloga-lakšeg održavanja. Aktivna i živahna deca sklona su skakutanju po nameštaju, pipanju nameštaja prljavim rukama. Sve to sa kože može se ukloniti vrlo lako krpom uz nekoliko poteza. Sa druge strane, štofane garniture teže su za održavanje, a fleke koje ostaju na njima ne mogu se baš uvek lako ukloniti, već se često moraju dubinski čistiti. Kao materijal koža je ne samo kvalitetnija i izdržljivija od štofa, već je i skuplja. Tako da bi prilikom izbora materijala, trebalo voditi računa i o finansijama.

Redovno održavanje za duži vek nameštaja

Ukoliko se, pak, odlučite za kupovinu kožne ugaone garniture trebalo bi da znate kako se ona pravilno održava, ne biste li joj produžili životni vek, ali je i držali uvek u sjajnom i besprekornom stanju. Preporučuje se da se garnitura usisava kada uvidite da za to ima potrebe, najčešće jednom nedeljno, a ako je koža svetla moguće je i dvaput nedeljno. Usisivač je bitan, jer on sprečava da prašina zađe u štepove i proreze koji postoje na nameštaju. Vrlo je važno voditi računa o kakvoj četki na usisvaču je reč. Grube mogu izgrebati nameštaj , zato pre samog usisvanja pređite rukom da biste se uverili u jednakost ivica i mekoću vlakana četke. Ako nakon usivanja ostanu mrvice, dlake ili tome slično, savet je da ih otklonite uz pomoć suve krpe. Mokra krpa se koristi samo u uregntnim situacijama, ali je generalno treba izbegavati, jer koža ne voli preterano natapanje vodom. Čestim čišćenjem mokrom krpom rizikujete da vaša kožna ugaona garnitura pukne na pojedinim mestima, tačnije da se sam materijal pocepa. Takođe, za čišćenje nikako ne biste trebali da koristite hemikalije, jer mogu da dovedu do oštećenja materijala i njegovog pucanja. Alkohol koliko god dobar dezinficijens bio, nikako nije dobro rešenje za kožu. Isušuje je. Najbolje je koristiti sredstva za održavanje kožnog nameštaja, jer u sebi sadrže supstance koje sprečavaju pucanje kože i čine je elastičnom. Da bi vaša garnitura što duže trajala, savet je da dva, tri puta godišnje, obično kada radite generalno čišćenje, namažete nameštaj sredstvima za negu i ostavite ceo dan da ih upije. Samo tako uspećete da je sačuvate vašu garnituru i obezebdite joj što duži životni vek.

***

Bonus video: Levoruki ljudi

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram